Highland Queen Majesty 16 YO 40%

Highland Queen är en blended whisky producerad och buteljerad i Skottland sedan omkring 1893. Den fick sitt namn av att en av de som började göra den, Alexander Muir of Leith, hade kontakt med Maria Stuart, som även gick under namnet Mary Queen of Scots. Blandningen i HQ består av 30-35% maltwhisky, mestadels Glen Moray Whisky.

I slutet av 1970-talet var Highland Queen representerad på samtliga av världens marknader där skotsk whisky fick säljas, så även i Sverige där den funnits sedan åtminstone 1920-talet. Vid 1990-talets mitt valde ägarna att fokusera på singelmalt och Highland Queen drogs tillbaka. Nu är den tillbaka på Systembolaget.

Det är även ett antal maltwhiskysorter som finns i beställningssortimentet. Det här är en av dessa.

Rökighet
Lätt rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Här är det sherry i tonen samt kryddor, hasselnötter, tropiska frukter och ljus choklad. Riktigt trevlig i doften, måste jag verkligen säga. Lite grästoner också och dessutom finns det en svag, finstämd antydan till rök.

Smak: Söta frukter, en del kryddor och toffee. En svag antydan av rök även i smaken.

Eftersmak: Mediumlång med söta frukter och lite kryddor.

Helhetsintryck: Det känns att detta är en betydligt äldre whisky. Den bjuder på mer djup och karaktär. Den kostar naturligtvis också en bra slant mer än Majesty. Dock är det fortfarande tal om en prisvärd whisky. Artikelnummer 85085, och priset är 700 kronor.

Tack till Tina på Clydesdale för varuprov.

Den här whiskyn provades 2017-06-07