Islay Jewel 50.2%

Selected Malts Facebooksida kan en läsa att tanken med denna serie var att erbjuda klassiska uttryck från Skottlands olika regioner. De har ju tidigare släppt Speyside Jewel, och nu har det blivit dags för en whisky från det myromspunna Islay. Precis som med föregångaren så får de inte nämna destilleriet vid namn. "Vi har en speciell relation till detta destilleriet som på många sätt präglat vår personliga relation till drycken", skriver Mikael och Patrik på sin Facebooksida.
 
Artikelnummer SB: 81852
 

Rökighet
Ganska rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Knäckig, mycket inbjudande doft med inslag av klassisk omisskännlig Islayrök, macadamianötter, rökt sidfläsk, mandelmassa och riktigt mogna, mjuka päron. Det här destilleriet har en historia/period av både rökig och icke rökig whisky. När de är som bäst så är de fantastiskt bra på bägge delarna, tycker jag. Som många av er som följer mig vet, så har jag en förkärlek för rökig whisky, och när det blir så här bra så är det sannerligen en fröjd att få ynnesten att prova whisky därifrån.

Smak: Knäckig, gräddig och rund i smaken med en imponerande balans. Här finns inslag av mandel, torv, rökt skinka och en lätt touch av chokladbiskvi. Den har en mycket bra avvägning i smaken mellan sött och salt som ger den ett par extra dimensioner och intrycket är att detta är en mycket bra whisky. Faktum är att den håller toppklass, och det är en sann njutning att få chansen att prova den precis innan släppet.

Eftersmak:  Lång och mycket behaglig eftersmak med ett knäckigt, ganska rökbetonat avslut.

Helhetsintryck: En fullträff detta, tycker jag verkligen. Den här vill ni inte missa. Det här är absolut ett av de bästa släppen från Selected Malts hittills.

Jag tog lite vatten i och det lockade fram lite citrus/pomerans i doften, och smaken uppvisade något mer sälta.

Den här whiskyn provades 2019-12-03