Lagavulin 16 YO 43%

Av många ansedd som den rökigaste whiskyn från Skottland. När denna smak slog igenom under 90-talet, var det Lagavulin som sålde mest men destilleriet har sedan dess passerats av både Laphroaig och Ardbeg. Lagavulin ligger mellan Ardbeg och Laphroaig på södra delen av Islay och tillsammans kallas de The Kildalton Three. Nästan all whisky lagras på bourbonfat med undantag för The Distillers Edition som får en finish på PX sherry fat. Den mest populära versionen av Lagavulin är 16-åringen men varje år släpps en ny version av en 12-årig cask strength och undantagsvis dyker betydligt äldre versioner upp.
Källa: Whiskyforum

 
Doft:
Mycket rökig doft med påtaglig fatkänsla. Tjärig och med toner av gräs, precis som det skall vara med en bra Islay.
22/25

Smak: Mycket komplex, smakrik och rökig. Tjära, lakrits, riktigt mörk choklad, apelsin och seg kola i fantastisk symbios.
23/25

Eftersmak: Riktigt lång och mycket behaglig. Fyllig och rejält rökig. Som en öppen eld på hösten. Magnifik whisky. En ren njutning och en otroligt välbalanserad whisky.
22/25

Helhetsintryck: Det här är en av favoriterna. En fantastisk whisky som har alla kvaliteter som en riktigt bra whisky ska ha. Priset är med lätthet helt rimligt. (599:-). Systembolaget: nr. 400
23/25

Betyget blir 90/100

LIKNANDE POSTER: