Laphroaig 2006 Cooper's Choice
Sherry Cask Finish 46%

 

Det är många whiskyentusiaster som menar att den ultimata kombinationen är sherry och rök. Men sherry och rök är också ett dramatiskt möte där flera parametrar ska samspela och risken för obalans är stor. Därför undviker många av de stora röktemplen att lagra på sherryfat, men när de gör det är det oftast sherryfat av osedvanligt hög kvalitet. Sherrylagrad Laphroaig är sällsynt men när man då och då lyckas göra något fynd i whiskyhyllorna bjuds man på en smakexplosion av häftigaste slag.
  

Laphroaig
Cooper's Choice 2006 är en tioårig whisky buteljerad enbart för den svenska marknaden, vilket kommer att bekymra de många samlarna i andra länder. Hela upplagan är reserverad för Symposion. Utgåvan har varken kylfiltrerats eller färgats och är buteljerad vid en ABV på 46 %.
Källa: Symposion

Den här whiskyn släpps på Systembolaget (artikelnummer 11164) den 7 juli och priset blir 899 kronor.

Rökighet
Mycket rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Den karakteristiska Laphroaigdoften sitter som ett smäck vid första sniffen. Torv, vanilj och päron tätt följt av en fin sherrysötma. Finns också en svag doft av saltlakrits som samtidigt ger den en bra sälta, och "väger upp" sherryn lite.

Smak: Vanilj, nougat, hasselnötter och honung. Det finns en fin, typisk Laphroaigrök i tonen som är mycket bekant och trevlig. Lite charkuterier också i form av rökt smörgåspålägg.

Eftersmak: Lång och kryddig med fin vanilj/honungssötma i finishen.

Helhetsintryck: En mycket bra Laphroaig som har alla de klassika dragen som en bra Laphroaig brukar ha. Dessutom tycker jag att priset ligger på en bra nivå för en såpass bra whisky som detta ändå är.

Den här whiskyn provades 2017-06-14