Laphroaig Cairdeas 2015 51.5%

En whisky som kommer varje år i samband med Feis Ile är Laphroaig Cairdeas. Årets Cairdeas är något annorlunda eftersom de har använt golvmältat korn från destilleriet istället för som övriga år då Laphroaig har använt sig av mältat korn som de beställer från mälteriet. Destillerades i augusti 2003. Hjärtat har skurits relativt tidigt för att spriten skulle få en något fruktigare karaktär. Spriten har sedan fått mogna på first fill bourbonfat i cirka 12 år.

Doft: Vanilj och rök är det första som dyker upp när jag doftar på denna whiskyn. Efter ett litet tag dyker det upp en trevlig sötma med inslag av hemkola (om nu någon minns dem). Lite kryddor, ingefära och peppar, samt inslag av citrus finns på djupet. Lite aningar av tång och gammal eka.
21/25

Smak: Först lite vass på tungan, varefter det fullkomligt briserar av kryddor - peppar, lite chili, kryddnejlika och kardemumma. Krämig på tungan och med ett riktigt bra bett. Lite vassare än förra årets utgåva, tycker jag.
22/25

Eftersmak: Mycket lång och ordentligt kryddig samt med en fin rökighet som sitter kvar länge i gommen. Lite toner av mörk choklad på slutet.
22/25

Helhetsintryck: Det bästa med årets utgåva var den något överraskande "kryddexplosion" som kom vid första provsmakningen.
21/25

Betyget blir 86/100

Tack till Ulf Thorman för sample.

Denna whiskyn provades 2015-07-31