Laphroaig
Old Malt Cask 14 YO 50%

Faten till dessa buteljeringar är personligen utvalda av Stewart Laing från deras lagerhus. I företagets buteljerings-anläggning så behandlar man dessa på ett traditionellt sätt - "no colouring - no chill filtration - no nonsense" som Stewart brukar säga. Old Malt Cask -buteljeringarna motsvarar destillerarens kunnande i sin renaste form, tillsammans med varje individuellt fats karaktär. Man har valt att buteljera Old Malt Cask vid vad man kallar "The Golden Strength", 50%. Vilket även reflekterar 50-års jubileet av företaget det år man introducerade Old Malt Cask.
Källa:
Clydesdale

Importeras till Sverige av Clydesdale. Släpptes i Systembolagets beställningssortiment den 2 februari 2015, och kostade 1 148 kronor.

Doft: Kustluft och torvrök varvat med tjock honung och det där typiska medicinala inslaget som är typiskt för Laphroaig.
21/25

Smak: Finfin rökighet med inslag av plommon, honung och lite jod. Väldigt mjuk och krämig, nästan oljig i smaken.
22/25

Eftersmak: Lång och ganska maltig med en kvardröjande trevlig torvrök. Ett par stänk vatten drar ut på e-smaken lite på ett bra sätt. Saknar kanske lite sälta på sluttampen, men det är en petitess i sammanhanget.
21/25

Helhetsintryck: En bra Laphroaig som jag gärna skulle vilja ha i whiskyhyllan.
22/25

Betyget blir 86/100

Tack till Tina och Thomas Sundblom på Clydesdale för varuprovet.

Denna whiskyn provades 2015-02-01