Linkwood 15 YO
Distillery Label G&M 43%

Strax söder om Elgin ligger detta destilleri som utvidgats flera gånger under årens lopp. Linkwood består av två delar, det gamla destilleriet som ligger mot vägen och det nya som vetter mot gården. Pannorna i det gamla destilleriet har inte använts sedan 1996 men kvar finns sex av totalt 11 jäskar som fortfarande är i bruk. Vanligtvis kör destilleriet för fullt (3,5 miljoner liter per år) men under 2011 var det nere på bara 1,7 miljoner eftersom en stor del av utrustningen byttes ut under några månader. Linkwood har stor betydelse för karaktären i bl a Johnnie Walker och White Horse men buteljeras också som en 12-årig single malt av Diageo.
Källa: Whiskyforum

Den här whiskyn ingick i Symposions storsatsning under april månad 2017, då de släppte inte mindre än 20 exklusiva buteljeringar från Strathisla, Linkwood, Mortlach, Glen Grant, Longmorn och Glenlivet.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Helt okej whisky.

Doft: Citrus, lite lakrits och rätt så mycket sherry. Lite blomaktiga toner (viol?) som jag inte kan sätta fingret på. Finns också svaga antydningar till nötter av något slag. Lite svår i doften, och jag får inte riktigt kläm på den. När glaset stått ett litet tag dyker det upp kryddor och mer nötter. Lite vatten ger den en ännu blommigare ton, och det kan jag inte påstå var till någon fördel.

Smak: Svartpeppar, chili och nötter. Lite vatten och den blir mjukare och ger den en fin sötma som var välbehövlig. Den är lite för kryddig och "blommig" för att tilltala mig, så lite vatten var bara till dess fördel som sagt, åtminstone när det gäller smaken.

Eftersmak: Mediumlång, ganska kryddig med inslag av mörk choklad och kaffebönor.

Helhetsintryck: Nja, det här var väl inte så bra tycker jag. Den kan säkert tilltala andra, men jag kan bara ge den betyget okej.

Den här whiskyn provades 2017-05-31