Loch Lomond 15 YO 46%

Loch Lomond-destilleriet ligger vid den södra delen av sjön med samma namn och etablerades runt 1814. Genom åren har man investerat för att säkra tillgången till såväl malt som grain whisky och Loch Lomond är det enda destilleri som kan göra detta i samma anläggning. Destilleriets kvalitet spänner från rökigt till elegant och man har ett omfattande lager som möjliggör produktion av såväl ung som gammal whisky av hög kvalitet.
Källa: Stellan Kramer

Finns på Systembolaget med artikelnummer 514, och priset är 459 kronor.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Upplever den som en aning stängd och försiktig i doften till en början. Ger den en kvart-tjugo minuter i glaset innan jag återvänder till den. Det gjorde susen. Hittar gräddkola, päron, vaniljglass, nötter och en svag ton av Skippers lakritspipa (de av er som nu minns den). Finns också en gnutta rök som smyger lite omkring den på ett trevligt sätt.

Smak: Smaken är kryddig med inslag av torkad frukt, nötter, söt honung och lakrits. Tänk om den varit på 48-50%, det hade varit häftigt att känna vad det hade gjort för skillnad.

Eftersmak: Ganska söt med en nötig, gräddig ton med inslag av tobak och lakrits.

Helhetsintryck: Loch Lomond har verkligen ryckt upp sig. Har inte varit något större fan av destilleriet innan, men tycker att det har hänt mycket sedan det fick nya ägare 2014. Från och med detta år satsar de mer och mer på single malts. Man skulle om man förenklar det lite kunna säga att från någonstans i mitten av 80-talet fram till när företaget såldes låg fokus mestadels på blended whisky. Efter detta har det blivit en nysatsning på single malts. Något som känns helt rätt, tycker jag.

Den här whiskyn provades 2018-11-06