Longrow 18 YO 46%
(2019 bottling)

Longrow är den rökiga varianten från destilleriet Springbank i Campbeltown. Den dubbeldestilleras och produktionen inleddes 1973 med egenmältad malt som torkats under brinnande torv vid destilleriets egen anläggning. De första utgåvorna är i dag heta och ofta dyra villebråd på samlarmarknaden. Årets upplaga av 18-åringen har lagrats på 75% sherryfat och 25% bourbonfat och lanserades på Systembolaget via Symposion den 23 maj.

Rökighet
Rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Ljus choklad, päron, viol och minerala lite jordiga inslag med en hel del havsinfluenser. Röken integreras på ett utmärkt och typiskt Longrow-manér. Hjortron dyker upp som en liten överraskning efter en stund i glaset.

Smak: Ganska pepprig med inslag av lakrits, citron och chili. Kaffebönor och körsbär i en fin symbios med en aning av tobaksblad inblandat. Det var lite häftigt, tycker jag.

Eftersmak: Peppar och tobaksblad.

Helhetsintryck: Jag tycker att Longrow allt som oftast levererar, så även denna gång. Det här är en utmärkt whisky efter grillningen. En trevlig och lättdrucken whisky, helt enkelt. Svårare än så behöver det ju inte vara.

Den här whiskyn provades 2019-06-03