Longrow Red 13 YO
South African Casks 51.3%


Springbank är ett av få destillerier som tillverkar whisky i olika stilar, och man gör det på sitt alldeles egna vis med helt olika destillationsprocesser. Man gör dels sin klassiska robusta Springbankwhisky som destilleras 2 och 2/3-dels gånger, enligt en metod som är så unik att den brukar kallas Springbanksdestillering. Rent tekniskt innebär den att man destillerar lågvinet från den första destilleringen en extra gång. Men man gör också den hårt rökta Longrow som traditionellt dubbeldestilleras och den trippeldestillerade Hazelburn.

Longrow hör till de rökigare whiskysorterna i Skottland. Den började produceras 1973 med egenmältad malt som torkats under brinnande torv vid destilleriets egen anläggning. Longrow blev omedelbart en succé. De första utgåvorna är i dag veritabla dyrgripar på samlarmarknaden och när nyare Longrow sparsamt släpps är efterfrågan stor över hela världen.

Källa: Symposion

Longrow Red 13 YO, South African Casks, släpps på Systembolaget den 1 juni. Den har först mognat på ex-bourbonfat i 12 år, och sedan fått en slutfinish på 15 månader i first fill Malbec Barriquesfat från Sydafrika. Destillerad i september 2003 och buteljerad april 2017. 9 000 flaskor totalt, och av dessa kommer 642 till Sverige och Systembolaget. Priset blir 899 kronor.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Öppnar med en tydlig ton av aska och peppar. Efter en liten stund övergår det en i ganska vinös ton med inslag av björnbär, rabarber och ett uns kardemumma. Intressant doft måste jag verkligen säga.

Smak: Övermogna mörka plommon, körsbär, blåa vindruvor, rabarber och lite tobaksinslag. Lite vatten gör att det dyker upp en svag ton av salmiak.

Eftersmak: Ganska lång med mycket sälta, kryddor, mörka bär och en fin rökig ton som ramar in den på ett mycket bra sätt.

Helhetsintryck: Longrow är alltid intressant. De har en förkärlek för vinfat, och när det fungerar så blir det riktigt bra. Som i detta fallet.

Den här whiskyn provades 2017-05-24