Mortlach 15 YO
Distillery Labels 2017 43%

Anses av många som den kraftigaste av alla single malts från Speyside. En av anledningarna kan vara en mycket speciell användning av de sex pannorna där en del av whiskyn destilleras både tre och fyra gånger. Totalt sett brukar man säga att Mortlachs whisky destilleras 2,8 gånger. Dessutom kyls spritångorna i worm tubs som ofta ger en mer robust whisky. Destilleriet ligger mitt i Dufftown på en sluttning som vetter ner mot River Dullan. Den största delen av produktionen är ämnad för Johnnie Walker Black Label. Det finns bara en officiell buteljering och eftersom Mortlach är en single malt som behöver tid för att mogna, tappas den inte på flaska förrän efter 16 år.
Källa: Whiskyforum

Den här whiskyn ingick i Symposions storsatsning under april månad 2017, då de släppte inte mindre än 20 exklusiva buteljeringar från Strathisla, Linkwood, Mortlach, Glen Grant, Longmorn och Glenlivet. Slutsåld på SB.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Helt okej whisky.

Doft: Lite märklig, nästan tvålaktig doft till en början. Övergår i lätt sherryton med inslag av gröna äpplen och lite kryddor. Vet inte riktigt vad jag ska säga mer om doften. Lite skum faktiskt den här, tycker jag.

Smak: Även här tycker jag att den har lite tvålaktiga tendenser. Det här är inte riktigt vad jag hade hoppats på. Mortlach brukar vanligtvis vara betydligt trevligare än så här. Lite kryddor, sherry och mycket sötma i övrigt.

Eftersmak: Kort, lite syrlig e-smak med inslag av vanilj, honung och lite kryddor.

Helhetsintryck: Nja, det här var väl inte någon höjdare direkt. Den spretar lite för mycket, och så gillar jag verkligen inte den där tvålaktiga känslan som tyvärr genomsyrar hela den här whiskyn. Blev inte riktigt kompis med denna, och så är det ibland.

Den här whiskyn provades 2017-05-27