Port Ellen
Old Malt Cask 22 YO 50%

Port Ellen Distillery var ett skotskt destilleri beläget i staden Port Ellen på ön Islay. Destilleriet grundades omkring 1825 först som en kvarn (malt) och utvecklades så småningom till ett destilleri under John Ramsay från 1833 till 1892. Det producerade i huvudsak åt blandningsindustrin. Destilleringen lades i malpåse första gången 1929. Mältningen fortsatte dock, och whiskylagren behölls (B-listade).

1966 började man renovera destilleriet som stod klart att börja användas i april 1967. Det försågs då med dubbla par kopparpannor (från kopparslageriet Abercrombie, Aloa). Destilleriet lades i malpåse igen 1983. Fyra år senare stängdes det för gott varvid utrustningen monterades ner.

Med tiden har ett flertal av destilleriets byggnader rivits. Bakom destilleriet byggdes på 1970-talet ett modernt och stort mälteri, kallat Port Ellen Maltings. Det ägs av Diageo, världens största företag inom alkoholprodukter. Mälteriet förser idag många av öns destillerier med malt.

Whiskyn blir allt svårare att få tag på och den är relativt dyr.
Källa: Wikipedia

 
Doft :
Salt och en aning citron. Mycket behaglig med inslag av torv och en fin avvägd rökighet.
23/25

Smak: Ganska mild med fin sälta och en mycket balanserad smak med en fantastiskt bra och alldeles lagom balanserad rökig ton som känns riktigt bra i gommen.
23/25

Eftersmak: En bra pepprighet varvat med en ganska ordentlig känsla av rök som dock aldrig blir för påfallande, och nästan som lite aska i finishen. Finishen känns verkligen lång och mycket välbalanserad.
24/25

Helhetsintryck: Det här är en oerhört bra whisky, absolut en av de bästa jag någonsin haft nöjet att få smaka. Det är rätt svårt att få tag i just denna utgåvan.
23/25

Betyget blir 93/100

Denna whiskyn provades 2104-04-20