Scapa the Orcadian 16 YO 40%

Ett av två destillerier på Orkney och betydligt mindre känt än Highland Park som ligger bara några kilometer därifrån. Från 1994 till 2005 var destilleriet stängt med undantag för enstaka veckors produktion med hjälp av personal från Highland Park. Efter en grundlig renovering påbörjade Chivas Brothers en mer regelbunden produktion och idag destillerar man tre dagar per vecka. Tyvärr tar man inte emot besökare vilket är synd eftersom utsikten från pannrummet utöver Scapa Bay är magnifik. Förutom enstaka vintages och en 25-åring består sortimentet av en 16-åring som också finns i en cask strength version. Destilleriet har en av två kvarvarande så kallade Lomondpannor. Den andra står på Bruichladdich.
Källa: Whiskyforum

Doft: Röda äpplen, vitpeppar och svaga toner av vanilj. Finns också ett stråk av havssalt och smörkola. Dessutom anar jag lite rök på djupet. Mycket trevlig och inbjudande.
22/25

Smak: Krämig och väldigt mjuk i tonen. Honung, choklad och lite peppar. Den har dessutom en bra sälta som känns riktigt fräsch. En Cask Strength på låt säga 57-58% hade varit väldigt intressant.
22/25

Eftersmak: Ganska lång med fina toner av kakao, havssalt och lite peppar.
21/25

Helhetsintryck: En riktigt trevlig whisky som kändes välbalanserad. Plus för den mjuka framtoningen. Finns tyvärr inte längre på Systembolaget.

Betyget blir 86/100

Tack till Olof Noreus på Pernod Ricard för varuprovet.

Denna whiskyn provades 2015-04-12