Scapa Glansa 40%

Den 4 september 2017 släpptes det en ny Scapa på Systembolaget, Glansa. Det är inte särskilt ofta det kommer en ny whisky från det lilla vindpinade destilleriet på Orkneyöarna, som i stort sett alltid kommer lite i skuggan av det stora flaggskeppet och närmaste grannen, Highland Park, som ligger bara några kilometer därifrån.

Scapa Distillery grundades 1885. År 1934 försattes det i konkurs och produktionen upphörde. Två år senare, 1936 återupptogs produktionen.

Från 1994 till 2005, då Chivas Brothers tog över, var destilleriet stängt med undantag för enstaka veckors produktion med hjälp av personal från just Highland Park. I samband med att Chivas tog över så genomfördes också en grundlig renovering. Förutom sporadiska vintages samt en 25-åring består deras sortiment av en 16-åring (lanserades 2008, och finns också i en cask strength-version). För några år sedan öppnades destilleriet upp för besökare. Scapa är ett av få destillerier i Skottland där allt arbete fortfarande sker manuellt.

Den här whiskyn är destilleriets första med lätt rökig karaktär. Whiskyn har slutlagrats på fat som tidigare använts för kraftigt rökig skotsk whisky. Whiskyn tillverkas av orökt malt och lagras initialt på fat av amerikansk ek.

Ålder: NAS (no age statement).
Artikelnummer:
86963
Pris: 399 kronor.
Importör:
Pernod Ricard Sweden AB

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Mörka bär och bittermandel, samt mörk choklad med en touch av ingefära är det första som möter nosen. Det kommer en tydlig ton av körsbär efter en stunds luftning. I början kände jag det inte alls, så ett gott råd är att låta glaset stå en liten stund.

Smak: Mycket körsbär i smaken också, verkligen. Kryddor (ingefära, lite peppar) samt mörk bitter choklad. Rostad mandel i smaken också och en söt sherryton som omger den på ett trevligt sätt.

Eftersmak: Mycket körsbär i e-smaken också varvat med kryddor och en ekig mandelton.

Helhetsintryck: En bra Mackmyra, kryddig och elegant med en riktigt fin körsbärston som genomsyrar hela whiskyn.

Den här whiskyn provades 2017-09-06Läs mer: https://www.whiskynorden.se/tasting-notes/svensk-whisky/mackmyra-moment-korsbar/

Rökighet
Lätt rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Persika, honung, gröna äpplen, vanilj och mjuk toffee. Röken finns där, men är väldigt försiktig och något bränd.

Smak: Persikan är tydlig också i smaken. Här finns dessutom mandel, flytande honung, mjuk toffee och en rund, lätt rökig ton.

Eftersmak: Fruktig med en fin och markerad rökig finish.

Helhetsintryck: Jag gillade den här. Fin fruktighet med mjuka toffeetoner och en bra, lagom rökig ton.

Den här whiskyn provades 2017-09-10