Springbank 10 YO 46%
(2019 release)

Springbank 10, en klassiker onekligen. Årets buteljering släpptes på Systembolaget via importören Symposion den 7 juni. Priset var 598 kronor. Springbank 10 är lagrad till 60% på bourbonfat och 40% sherryfat. Jag provade den första gången 2014, och sedan dess har jag inte provat den någon fler gång så givetvis är det extra kul att få testa den igen. Jag har inte tjuvkikat på mina noter från 2014, så det ska också bli intressant att se om jag tycker nu som jag tyckte då. En del skillnader mellan batcherna får en ju räkna med, men meningen är naturligtvis att de ska vara så lika som möjligt. Därav benämningen standardbuteljering.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Det första intrycket är lite som att köra in huvudet i en bilverkstad. Lite smutsigt, men inte på något dåligt vis. Lite lätta inslag av asfalt, lite rök och en något "oljig" förnimmelse. Efter en liten stund finner jag pecannötter, vanilj, hallon, fikon och apelsinskal. Känns som att bourbon -och sherryfaten lirar riktigt bra ihop och den är mycket livlig och fin i doften. Lite kryddor bjuder den också på, ingefära och en aning kanel.

Smak: Mycket bourboninfluenser inledningsvis. Vanilj, gröna frukter, banan, samt en nötig ton med inslag av ljus choklad. Sötman från sherryfaten kommer efter ett tag med toner av russin, mjuk lakrits och kryddor. Med lite vatten upplever jag den som lite "smutsigare"  i doften och den får något mustigare smak, och det känns som att sherryfaten tar mer plats nu. Björnbär dyker upp som en liten överraskning vid vattning. Kryddorna kliver också fram några snäpp vid vattning.

Eftersmak: Utan vatten - fruktig med mycket bourbontoner. Med vatten - kryddigare och betydligt mer sherryinfluerad.

Helhetsintryck: Måste säga att jag blev mycket positivt inställd till denna whisky. Första gången jag provade den (enda gången innan dags datum) så var jag inte jätteimponerad. Då gav jag den 79 poäng. I dag (om jag hade tillämpat 100-skalan) skulle jag gett den typ 85-87 poäng. En får ändra sig, det har ju ändå gått drygt fem år sedan sist.

Den här whiskyn provades 2019-08-09