Springbank 10 YO
Local Barley 56.2%

Springbank 10 YO Local Barley 2019, är det den sista Local Barley från Springbank? Ja, det är frågan det. Från början var Local Barley ett antal legendariska Springbankutgåvor som lanserades kring millennieskiftet. Det var fabulös 36 år gammal whisky som destillerats nånstans kring mitten av 60-talet. År 2016 lanserade Springbank serien igen och berättade att man skulle släppa totalt fem nya Local Barley. Tidigare utgåvor är 16 YO (2016), 11 YO (2017), 10 YO (2017) samt 9 YO (2018)

Nu är vi då framme vid den femte utgåvan i den nya generationen, ännu en 10-åring för de som är observanta. Om detta verkligen är den sista vet vi inte säkert. Rykten cirkulerar om att det ska komma en 21-åring också, men det är inget som är bekräftat. Vi kan bara vänta och hoppas på att det blir så.

Springbank 10 YO Local Barley är destillerad två och en halv gång och lagrad på 77% bourbonfat, 20% sherryfat och 3% portvinsfat. Man har använt egenmältad, medelhårt rökt malt, 12-15 ppm. Kornsorten som använts heter Optic. Totalt blev det 9 000 flaskor. Av dessa kommer 522 till Sverige via importören Symposion

Springbank 10 YO Local Barley släpps på Systembolaget den 14 februari i utvalda butiker samt webblager. Priset landar på 1 062 kronor.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Mineraler och lite kryddor, försiktiga toner av vanilj, tropiska frukter, citrusfrukter, ljusa vingummin och lite lätta aningar av sjögräs. Den är lätt rökig, endast en förnimmelse.

den där lite speciella ekiga tone

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/tasting-notes/svensk-whisky/mackmyra-gruvguld/Mackmyra.

Smak: Mjuk och väldigt behaglig smak med mycket tropiska frukter, ett stänk ingefära samt lite lätt torvrök. En aning mineralisk ton.

Eftersmak: Tropiska frukter och en fin röksvans på slutet.

Helhetsintryck: Det här är riktigt gott. Inte den bästa (16-åringen är mycket svårslagen), men en jäkligt bra whisky är det utan tvekan.

Den här whiskyn provades 2020-02-08