Springbank 10 YO
Local Barley 57.3%

Den 1 februari släpper Symposion en ny Local Barley från Springbank på Systembolaget. Det är en 10-åring, och det är den tredje utgåvan i en serie om fem som hyllar Campbeltown som stad och whiskyregion. Springbank lanserade 2001 en 36-årig whisky som de kallade för Local Barley, och i och med detta skrev man whiskyhistoria. I dag är denna buteljering ett mycket eftertraktat samlarobjekt.

2015 buteljerades den första utgåvan i en ny generation av den berömda whiskyn från 1965, och under en period av fem år ska en ny Local Barley lanseras varje år, och nu har vi alltså kommit fram till den tredje utgåvan.

Springbank Local Barley 10 YO buteljerades i november 2017. 9 000 flaskor totalt, och av dessa kommer 624 till Sverige. Artikelnummer 40161, och priset landar på 1 148 kronor.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Nötig, krämig doft med inslag av mandelmassa, mogen banan och vaniljstång. Jättefin balans och en ypperligt fin mix/påverkan av bourbon och sherryfat. Ganska fet och lite oljig i texturen, och lite lätt rökig i tonen. Verkligen inbjudande i doften, måste jag säga.

Smak: Mycket mjuk och med en fin maltsötma som dock aldrig tar överhanden. Perfekt kombination av bourbon/sherry skulle jag säga. Vanilj, mjölkchoklad, banan, röda vinbär och blodapelsin i en bra mix.

Eftersmak: Söt och krämig, och finishen har inslag av framförallt vanilj och ljus choklad.

Helhetsintryck: När de gör sådan här whisky så måste man bara älska Springbank. Inte riktigt lika bra som 16 YO Local Barley, men nästan. Och det är ett mycket gott betyg, eftersom den är en av mina absoluta favoriter från Springbank.
 
Den här whiskyn provades 2018-01-22