Springbank 11 YO
Local Barley 53.1%

Springbank 11 YO Local Barley är en av de whiskies från Symposion som dök upp i förra veckan. Den ingår i en mycket populär serie från det anrika destilleriet som återupplivades i början av 2016 med 16 YO Local Barley, och ytterligare tre buteljeringar är planerade att släppas under de kommande åren.

Kornet som använts till att destillera denna elvaåring kommer från Aros farm på Kintyrehalvön i närheten av Springbank. Whiskyn är uteslutande lagrad på bourbonfat och har buteljerats i 9 000 flaskor. Kornet är den i whiskysammanhang ovanliga sorten Bere, som sedan har mältats på Springbanks traditionella maltgolv.

Släpps på Systembolaget den 20 april med artikelnummer 40457. Priset landar på 1 452 kronor.

Källa: Master of Malt samt Symposion

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: En härlig fräsch doft av honung, engelsk apelsinmarmelad och en aning blommiga inslag i inledningen som verkligen lovar gott. Lite minerala toner dyker upp efter ett tag varvat med en svag hint av omogen banan och något som närmast kan liknas vid blött trä. Tycker jag hittar lite hasselnötter också i bakgrunden. Mycket trevlig doft.

Smak: Massor av citrusfrukter. Här finns även hasselnötter och valnötter. Ljus och fräsch i smaken. En perfekt sommarwhisky efter grillningen på balkongen eller soldäcket.

Eftersmak: Lång och het med mycket citrusfrukter och nötterna som fanns i smaken är med hela vägen även i e-smaken.

Helhetsintryck: En riktigt fräsch och bra whisky som jag verkligen gillade. Perfekt till ljumma sommarkvällar.

Den här whiskyn provades 2017-03-29