Springbank 12 YO
Burgundy 53.5%

Springbank 12 YO Burgundy är en whisky som fått fina internationella recensioner. Lagrat på nya rödvinsfat från Bourgogne. Symposion har tagit hem den till Sverige och Systembolaget. 654 stycken flaskor släpptes den 23 mars 2017 som s.k webblansering. I skrivande stund finns det 220 flaskor kvar att tillgå. Priset är 931 kronor. Artikelnummer 40058

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Tunga, ganska vinösa toner är det första som möter nosen. Därefter mörka plommon, russin, mörk bitter choklad och kaffe. Spännande och intressanta dofter, men inte riktigt vad man förväntar sig av en Springbank, måste jag säga. Lagringen på rödvinsfat är mycket framträdande.

Smak: Rejält kryddig till en början. Sedan mörka bär, russin, plommon, kaffe och den där mörka bittra chokladen sitter som en snyting i munnen. Verkligen mycket annorlunda för att vara en Springbank, även i smaken. Ett stråk av mörk kola dyker upp också när man rullar med whiskyn lite i munnen. Ett par droppar vatten lockar fram vanilj och gör att den blir betydligt "mjukare" och rundare i smaken.

Eftersmak: Mycket mörk choklad i e-smaken samt en lite tjock, vinös känsla med inslag av röda bär och kaffe.

Helhetsintryck: Inte helt lätt den här whiskyn. Behövde både luft och vatten. Jag tycker att vinfatet är lite för framträdande, men faktum kvarstår att det här är en mycket intressant och annorlunda whisky för att komma från Springbank.

Den här whiskyn provades 2017-04-20