Springbank 14 YO
Bourbon Wood 55.8%

Det här är en limiterad utgåva som är lite av ett "once in a lifetime". Det är nämligen en Springbank som är till 100% bourbonlagrad, vilket gör lanseringen tämligen unik. Springbank brukar oftast balansera sina utgåvor med sherryfat.

9 000 buteljer totalt släpps i världen. Symposion har den i sin portfölj i Sverige. Artikelnummer blir 40149, och priset på Systembolaget landar på 948 kronor för 70 cl.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Mycket tydlig fatkänsla. Ren och synnerligen fräsch i doften. Här finns inslag av hasselnötter, nötcremé, popcorn, vanilj och mandarin. Hittar också lite lakrits samt en svag aning av banan. Verkligen en inbjudande doftkavalkad och den bjuder på många av de element som jag gillar med bourbonlagrad whisky. Springbank har lyckats bra med sin intention så här långt...

Smak: Mycket nötter, lite lakrits, citrusfrukter, vaniljkräm och en gnutta banan. Lite vatten lockar fram mjuk, slingrande honung.

Eftersmak: Het e-smak med vaniljtoner, hasselnötter, ljus gräddkola och en strimma rök samt lite havsnära, minerala toner.

Helhetsintryck: En riktigt bra whisky. Faktiskt en av de bättre på den senaste tiden, måste jag säga. Det var ett genidrag att endast lagra på bourbonfat. Jag är rätt säker på att den faller väldigt många i smaken. Till exempel de som föredrar en klassisk bourbonlagrad Old Pulteney eller Glenlivet. Rekommenderas varmt.
 

Den här whiskyn provades 2017-11-22