Springbank 15 YO
Rum Wood 51%

Romlagrad whisky har kommit mer och mer på senaste tiden, och Springbank har gjort just den stilen till en husstil som då och då återkommer i limiterad utgåva. Den här släpptes förra året i olika webbshoppar, och det har varit en hel del surr om den på sociala medier. En total upplaga på 9 000 flaskor, och av dessa kommer via importören Symposion 468 flaskor till Sverige och Systembolaget den 6 februari. Priset är 998 kronor.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
En mycket bra whisky.

Doft: Den första associationen jag får när jag sticker ner nosen i glaset är...spanska päron. Finns de ens fortfarande (vid en googling visar det sig att, ja de finns). För er som också minns de små härliga godisbitarna formade som just päron så var de ju lite söta inuti och syrliga på utsidan. Sedan kommer en förnimmelse av rabarberpaj, tätt följ av Pommac, kolabönor och chokladbiskvi. På djupet en svag ton av gummi, som inte på något vis är störande, men det finns där.

Med lita vatten så kommer en svag strimma av finstämd rök. Det var lite överraskande, men ett ytterst trevligt inslag. Det märktes faktiskt inte alls innan den fick lite vatten.

Smak: Här kommer romsötman fram lite tydligare, samt inslag av choklad, vaniljpraliner och mandelbiskvi. De spanska päronen finns också här.

Precis som med doften är röken inte alls märkbar innan vattning, men efter några droppar så kryper den fram även här på ett elegant sätt. Det tycker jag var riktigt häftigt och det ger denna whisky en extra dimension. Den tappar en aning i smaken efter vattning, men det stör inte helhetsintrycket särskilt mycket. Det dyker upp ett stänk av mineraler i stället som kompenserar det bra, samtidigt som sötman backar lite, och det gör inget.

Eftersmak: Mycket choklad och mandel i e-smaken som även bjuder på ett lätt rökigt avslut (efter vattning då).

Helhetsintryck: Springbank är alltid intressant, inte alltid bra, men alltid en upplevelse och ofta bra. Den här whiskyn är mer än så. Det är en alldeles strålande bra whisky. Det släpps 468 flaskor på Systembolaget, så det gäller nog att vara på hugget om ni vill ha en sådan här. Den 6 februari som sagt.

Den här whiskyn provades 2020-01-26