Springbank 18 YO 46%

   
Springbank grundades av familjerna Reid och Mitchell 1828 på en tomt där det tidigare legat ett illegalt destilleri som troligen kallades Longrow Street Distillery och som kontrollerades av Mitchells. Några år senare köpte familjen Mitchell ut sin affärspartner och blev ensamägare. Sedan dess har Springbank förblivit i familjens ägo, vilket gör destilleriet unikt i Skottland. Springbank har alltid varit ett familjestyrt bolag. Familjen har alltid styrt och ställt efter sin protektionistiska övertygelse och frågar man personalen som jobbar på Springbank betyder det att man gör som man alltid har gjort. Springbank är förmodligen det destilleri som mest hårdnackat hållit fast vid gamla traditioner. Hela processen från mältning till buteljering är samlad under samma tak och råvarorna kommer nästan alltid från trakten runt Campbeltown eller Kintyrehalvön. Sedan 1992 mältas all malt på gammaldags golv och man buteljerar även numera varje flaska in-house.

Källa: Symposion

Springbank 18 YO är lagrad på bourbon- och sherryfat. Lanseras som webbsläpp den 17 augusti (artikelnummer 20216) och priset landar på 1 484 kronor. Totalt kommer 48 flaskor till Sverige.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Lite försiktig till en början. Den behöver lite luftning innan den blommar ut. Sedan kommer en fin fruktig sötma varvat med banan, närmast mjuk, nästan kladdig banan skulle jag vilja säga. Vanilj finns här också, samt mandelspån och mörk choklad (typ Marabous Premium Dark). En gnutta rök dyker också upp efter ett tag på ett högst sofistikerat sätt. Tycker dessutom att det finns lite röda vinbär på djupet.

Smak: En rejäl sötma med toner av bland annat ananas och galiamelon som verkligen fyller munnen. Lite rök varvat med den där mörka chokladen ger den en fin inramning, och den bjuder också på lite kryddiga inslag i form av vitpeppar samt en aning lakrits. Lite, lite vinösa toner har den också, och det är inget som jag direkt föredrar. Tack och lov är det bara en aning, så det stör inte helheten.

Eftersmak: Kryddig med framförallt toner av mörk choklad samt lite rök i sista finishen.
 

Helhetsintryck: Något ambivalent inför den här whiskyn. Kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, dock. Kanske behöver jag prova den ännu en gång. Ibland är det så. Bestämmer mig i alla fall till slut för att ge den omdömet bra whisky.

Den här whiskyn provades 2017-08-15