Springbank 21 YO 46%
(2019 bottling)

Den berömda 21-åringen var länge borta från marknaden alltmedan auktionspriserna sköt i höjden. När Springbank i dag buteljerar sin 21-åring är det i mycket små volymer. I detta fallet kom endast 84 flaskor till Sverige, som ändå är en prioriterad marknad. Årets upplaga har varit lagrad på portvinsfat (45%) och romfat (55%).

Källa: Symposion

Pris 2 649 kronor. Lanserades 23 maj 2019.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Tydlig fruktighet med inslag av vattenmelon, apelsin och blå vindruvor. Den har också lite svagt minerala inslag. Sedan kommer det lite överraskande chokladtoner samt inslag av både hallon och lakritsbåtar. Lite häftig och faktiskt något annorlunda, på ett bra sätt ska tilläggas.

Smak: Tydlig sötma med inslag av torv, en dov försiktig rök ihop med en påtaglig havskänsla. Smaken hänger inte riktigt ihop med doften, men det gör absolut ingenting. Jag tycker att det kan vara lite uppfriskande och så är det ju kul med överraskningen när en upptäcker det.

Eftersmak: Fruktig i e-smaken samt lite lätta rökpuffar och ganska salt i sista finishen.

Helhetsintryck: Ja, vad ska man säga? Det här är riktigt bra och visst levererar Springbank 21 ännu en gång även om den är lite knepig att greppa. Doft och smak är långt ifrån varandra och det är ju lite skumt kan en tycka. Men ibland kan det vara riktigt skoj när det är så här stora skillnader. Springbank 21 skiljer sig väldigt från år till år, och det beror på att utgåvorna är ganska små och receptet är olika varje gång.

Den här whiskyn provades 2019-06-02