Springbank 25 YO 46%
 

Springbank 25 YO är en whisky som en inte provar särskilt ofta, tyvärr. Det är en sant nöje varje gång då det är en whisky i det absoluta toppskiktet. Den har dessvärre också en prislapp i den övre divisonen, så det är inte så mänga som känner att de har råd med den. Jag har det definitivt inte, så därför blev jag naturligtvis mycket glad när det i veckan kom (tillsammans med andra nyheter) ett prov även på den från importören Symposion. Jag har provat den en gång innan (2018), och den buteljeringen var mycket, mycket bra.

Springbank 25 YO 2019 är 60% sherrylagrad och 40% romlagrad med en ABV på 46%. Endast 28 flaskor kommer till Sverige och Systembolaget på torsdag den 4 april. Priset är 4 988 kronor, och artikelnumret är 40522

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Fantastiskt bra whisky.

Doft: Man känner direkt att det är ålder på det som finns i glaset. Det är något speciellt med whisky som legat på fat länge, även om en ibland blir lurad, och det visar sig att det inte alls har legat så länge som en tror. Nåväl, den här whiskyn har hur som helst legat 25 år på fat, och det måste ju räknas som en skapligt lång tid. Påfallande mustig och välbalanserad med citrus, en viss blommighet, eleganta violnyanser och söta, mogna välavvägda sherrytoner som anas utan att ta för stor plats. Finstämd och ytterst bra balans i doften.

Smak: Mjuk och ypperligt välbalanserad även i smaken. Sherry och rom i perfekt harmoni. Den har fruktiga toner som för tankarna till en exotisk plats, varför inte Karibien? Samtidigt är de mogna sherryinfluenserna hela tiden närvarande på ett strålande sätt.

Eftersmak: Fantastiskt mjuk och fruktig med lite lätta havsinfluenser och den typiska, omisskännliga Springbanktonen.

Helhetsintryck: En fantastiskt väbalanserad och mogen whisky som egentligen inte har några svagheter över huvud taget. En lyxig och tokbra buteljering, helt enkelt. Hatten av för den bästa whiskyn jag provat hittills i år.

Den här whiskyn provades 2019-04-03