Strathisla 2005
Distillery Label G&M 43%

Ett mycket vackert destilleri och kanske det mest fotograferade i Skottland. Ligger mitt i staden Keith och har även ett välbesökt besökscenter. Destilleriet är ansiktet utåt för en av världens största blends - Chivas Regal - där single malt från Strathisla spelar en viktig roll. Chivas Regal är den femte mest säljande skotska whiskyn i världen med ett speciellt strakt fäste i Kina där den är etta. Som single malt är Strathisla betydligt mindre känd och det finns för närvarande bara en 12-åring och en 16-årig cask strength. Den sistnämnda kan bara köpas på Chivas Brothers destillerier.
Källa: Whiskyforum

Den här whiskyn ingick i Symposions storsatsning under april månad 2017, då de släppte inte mindre än 20 exklusiva buteljeringar från Strathisla, Linkwood, Mortlach, Glen Grant, Longmorn och Glenlivet. Artikelnummer SB: 85000

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Nötig doft med inslag av toffee, gräddkola, päron, vanilj, apelsinzest och en aning banan.

Smak: Mycket vanilj till en början tätt följt av gröna äpplen och lite överraskande dyker det upp kaffetoner i finishen. Lite. lite rök också i smaken efter en stunds luftning och några droppar vatten.

Eftersmak: Lite bitter ek, krämig vanilj och kaffe på sluttampen.

Helhetsintryck: Det här är en mycket bra whisky som passade mig fint. Gillar den där nötiga karaktären med kolainslag varvat med krämig vanilj.

Den här whiskyn provades 2017-05-27