Bruichladdich 2006
 9 YO 60.2%
Svenska Eldvatten
 Oloroso Sherry

Detta är en av de två första i Svenska Eldvatten´s 5-årsjubileumsserie - Bruichladdich 2006 Oloroso sherry cask. 285 flaskor släpptes på Systembolaget den 4 februari 2016 och priset var 1 295 kronor. Etiketten är målad av Petri Jäsperi, whiskykonstnär och whiskyälskare.
Källa: Svenska Eldvatten

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig och söt.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Ska kanske tilläggas att jag provade den på Linköpings Whiskyexpo, och uppfattade den då som lite "svår". Kan ha berott på omständigheterna, så nu ska den provas igen.

Doft: Fruktig med toner av björnlim, mandel, svarta vinbär och övermogna plommon. På djupet en ytterst trevlig nötighet med en känsla av tobak och läder. Komplex, aningen "svår" men mycket inbjudande. Efter ett tag i glaset dyker det upp russin och en ton av mörkrostat kaffe.

Smak: Mycket söt och fruktig till en början. Mörk choklad, russin och mandel samt mörka bär. En rejäl dos sherry kommer efter ett litet tag i munnen. Kryddig på slutet med söta sherrystråk som nästan smälter i munnen på ett mycket behagligt sätt. Lite vatten lockar fram ännu mer fruktiga toner och är absolut en fördel i denna fatstarka whisky.

Eftersmak: Mycket lång och het med kryddor, mandel, sherry och chokladaktiga toner.

Helhetsintryck: En mycket bra whisky. Nervig, tät och med en enastående bra eftersmak som satt i väldigt länge.

Den här whiskyn provades 2016-02-02