The Balvenie
Tun 1509 Batch 4 51.7%

Balvenies maltmästare David Stewart har valt ut inte mindre än 23 traditionella whisky- och sherryfat till Balvenie Tun 1509 Batch 4. Detta har sedan blandats samman i en stor ekbehållare där faten har fått gifa sig med varandra under ett flertal månader. Samtliga flaskor ur Batch 4 kommer med en detaljerad beskrivning av whiskyn, och med ett åskådliggörande av smakprofilen hos de 23 faten.

Balvenie Tun 1509 Batch 4 släpptes på Systembolaget den 12 april. Artikelnummer är 40222, och för en butelj på 700 ml. får du betala 2 899 kronor. Jag har fått möjligheten att prova den.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad
Ja.

Rekommendationsskala
Mycket bra whisky.

Doft: Mycket fruktig och fyllig doft. Det känns som att de olika faten har "gift ihop sig" på ett utomordentligt bra sätt. Här finns typiska inslag från bourbonfat såsom vanlij, mandel, päron och gräddkola. Samtidigt har den söta inslag från sherryfaten såsom mörk choklad, kanel och lite russin. Här finns också lite ingefära och en svag ton av läder.

Smak: Lite lätt bitter ekton i början från bourbonfaten, sedan kommer det efter en stund söta inslag från sherryfaten med toner av russin, hallon och röda, nästan övermogna äpplen.

Eftersmak: Kryddig med karamelltoner, vanilj och en rejäl dos ingefära.

Helhetsintryck: Måste säga att de verkligen har lyckats få till ett bra "äktenskap" mellan dessa 23 fat. Det här är en komplex, mycket god whisky som andas kvalitet och betyget blir därför högt.

Denna whiskyn provades 2018-04-15