The Ileach 40%

The Ileach är antagligen världens mest respekterade "mysterious malt". Det enda man vet om dess födelseplats är att den ser dagens ljus på något av de åtta Islaydestillerierna. Anledningen till att man är så förtegen är att det faktiska destilleriet menar att The Ileach är en bättre whisky än det man marknadsför under egen flagga - det har till och med förekommit hot om stämningar från andra destillerier kring ursprungets äkthet just på grund av den höga kvaliteten.

The Ileach är gaeliska och betyder "mannen från Islay". Det har spekulerats i vad det är som gör den så speciell. Det unika ligger i mötet mellan en robust rökighet och en mjuk och fruktig smakvärld. Hemligheten är bland annat inslaget av riktigt bra och levande sherryfat, som ger The Ileach en subtil sherry-skjuts.
Källa: Symposion

 
Doft: Stor och rejält rökig doft med påtaglig fatkänsla. Som varm asfalt på sommaren. Lakritsnyanser.
22/25

Smak: Mycket tjära och ordentligt rökig. Lakrits, citrus och päron. Nötter och mörk choklad. Som att ta en tugga på en Toblerone Dark.
22/25

Eftersmak: Lång och mycket behaglig. Varm och fyllig med en slinga av rök som försvinner i horisonten.
22/25

Helhetsintryck: Det här är en av mina favoriter. En enastående whisky som har allt man kan begära av en bra Islay. Otroligt prisvärd. Är faktiskt på tok för billig, ärligt talat. (309:-). Systembolaget: nr. 515
23/25

Betyget blir 89/100