Specialprovning januari 2015

Whiskynörden har i januari anordnat en specialprovning. Istället för en traditionell provning där man samlas hos någon, eller möjligen i någon lokal eller liknande så har jag skickat ut proverna till respektive person. Jag bildade en panel som består av Ulf Thorman, resande bleking som gärna njuter av en Arran, men närmast hjärtat finner man Laphroaig, Tiina Berg, Linköping, samlare av whiskyupplevelser och dessutom ordförande i whiskyklubben Whisky Lassies, Pär Berglöf från Stockholm, matglad golfande livsnjutare som gärna tar en dram eller två, Jögge Persson, sportintresserad Växjöbo som liksom Ulf trivs alldeles ypperligt med en Laphroaig i glaset, samt undertecknad.


Från vänster till höger ser ni Ulf Thorman,
Tiina Berg, Pär Berglöf och Jögge Persson.

Ett stort tack riktas till Cecilia Mårtenson på Stellan Kramer AB för mycket generösa varuprover. Det som provades och bedömdes var följande sorter:

   

1 ) Glen Scotia Legends of Scotia Single Malt 50% - Glen Scotia Legends of Scotia (50%) kommer från det anrika Glen Scotia Distillery, byggt 1832 och som varit i drift i över 180 år. Beläget i Campbeltown (Whisky Capital of the World) har destilleriet en unik stamtavla. Campbeltown är en liten stad på Kintyrehalvön på Skottlands västkust som fortfarande har tre verksamma destillerier: Glen Scotia, Springbank och Glengyle. 462 kronor på Systembolaget.

2 ) Loch Lomond Highland Single Malt 40% - Loch Lomond Distillery ägs av Glen Catrine Bonded Warehouse Company. Destilleriet ligger vid den södra delen av sjön med samma namn och etablerades runt 1814. Genom åren har man investerat för att säkra tillgången till såväl malt som grain whisky och Loch Lomond är det enda destilleri som kan göra detta i samma anläggning. Destilleriets kvalitet spänner från rökigt till elegant och man har ett omfattande lager som möjliggör produktion av såväl ung som gammal whisky av hög kvalitet. Systembolaget nr.597, 301 kronor.

3 ) Loch Lomond Highland Single Malt 14 YO Peated 46%
Kostade 222 kronor på Systembolaget.

Kriterier och betygsättning är enligt följande:
Doft / max 25 poäng
Smak / max 25 poäng
Eftersmak / max 25 poäng
Helhetsintryck / max 25 poäng
Det betyder att en whisky kan få totalt 100 poäng.

Tre av deltagarna i testpanelen (Tiina, Pär och Jögge) har testat de olika sorterna "blint´", det vill säga utan vetskap om vad det är.

Först ut att bedömas är:
Glen Scotia Legends of Scotia Single Malt 50%

Doft: Ulf hittar bland annat honung, lite kola och får en känsla av hö/halm samt en anig torv och anar dessutom en svag rökstrimma.Tiina tycker att den känns fräsch och ganska mjuk och behaglig med toner av tropisk frukt, citrus och gräs. Pär tycker att den doftar grönt äpple, mandel och citrus. Jögge känner en lätt kryddig doft med lite medicinala vibbar. Även lite tjära och citrus finns med, tycker Jögge. Själv tycker jag att det finns lite citrus, ostron och en svag ton av läder.
Snittpoäng: 20

Smak: Ulf tycker att den känns pepprig och en aning spritig, fast den känslan försvinner ganska snabbt och ersätts av en lätt rökighet och lite toner av honung och kola. Tiina upplever den som rätt så alkoholstark och tycker att den är smakrik och fräsch med inslag av tropisk frukt. Finns också en svag sötma varvat med viss beska, tillägger Tiina. Pär associerar till Piggelinglass och hittar också toner av mandel, chilipeppar, vanilj och salmiak. Den har dessutom en tydlig boubonfatkaraktär, tillägger Pär. Jögge upplever den som lite torr med en ton av citrus samt lätta rökslingor. Jag hittar lite tång, honung samt en touch av lakrits.
Snittpoäng: 20

Eftersmak: Ulf upplever en lätt rökighet och en aning sötma. Tiina tycker att eftersmaken är lång och balanserad med viss beska. Pär tycker att den är ganska torr och lite pepprig i avslutet. Jögge tycker att den är rätt så "lätt" i avslutet med lite citrus och viss sälta. Jag tycker att det dyker upp lite ostron och en svag känsla av torrt gräs i avslutet.
Snittpoäng: 20

Helhetsintryck: Ulf tycker att den känns lite sommaraktig med en trevlig balans mellan peppar/sötma. Tiina anser att den är balanserad och välgjord. Pär tyckte att det var en trevlig, ung och intressant dram. Jögge tyckte att det var en ganska trevlig whisky, om än något för enkel. Själv anser jag att den var helt okej, och håller nog främst med Jögge i min bedömning.
Snittpoäng: 20

Slutpoäng: 80

Nummer två i testet är:
Loch Lomond Highland Single Malt 40%

Doft: Ulf tycker att doften är som en blandning av torkat hö och torv. Lite vanilj också, lägger Ulf till. Tiina upplever första känslan som obehaglig med lite finkeltoner. Efter ett tag dyker det upp en kraftig doft av gröna äpplen, lite tropisk frukt (typ tuttifrutti) och en svag sötma. Pär är också lite inne på finkelspåret, samt lite toner av mandelmassa och russin. Jögge upplever doften som lite sur med toner av torkad frukt. En känsla av punchpralin dyker också upp, tillägger Jögge. Själv får jag en känsla av källare och strumpor, samt en svag vaniljton.
Snittpoäng: 18

Smak: Ulf hittar citrus, apelsin och lite vanilj (som blir tydligare med några droppar vatten, tyckte Ulf). Tiina tycker att den kändes lite "blaskig" med viss sötma samt lite frukt. Pär upplevde den som ganska mjuk fast lite mjäkig med lite toner av mandelmassa och vanilj. Jögge hittade torkad frukt, rabarber och upplevde den som något sträv med viss sälta. Själv hittade jag lite vanilj, och en känsla av källare dyker upp även i smaken.
Snittpoäng: 18

Eftersmak: Ulf tycker att eftersmaken var pepprig och satt kvar i munnen ett bra tag. Tiina däremot tyckte inte att finishen var särskilt lång. Pär tyckte att den hade en pepprig finish. Jögge upplevde den som lite sur med en svag sälta. Inte så rolig eftersmak alls, tillägger Jögge. Själv tyckte jag att den hade ett kort och lite tråkigt avslut.
Snittpoäng:  17

Helhetsintryck: Ulf tyckte att den var okej. Tiina upplevde den som ganska smaklös och tycker att den ger ett ganska blekt intryck. Pär tyckte att den var något fadd. Jögge säger kort och gott - Not my cup of...whisky! Själv tycker jag att den var lite tråkig och anonym. Lite kuriosa är att det är just denna whisky som är Kapten Haddock´s (från Tintin) favorit, och det är ju lite kul förstås att prova den just för denna sakens skull. Något som jag är ganska säker på att övriga panelmedlemmar håller med mig om.
Snittpoäng: 18

Slutpoäng: 71

Sist ut i testet är:
Loch Lomond Highland Single Malt 14 YO Peated 46%

Doft: Ulf hittar citrus och anar en liten rökstrimma. Tiina tycker att den har en angenäm doft av äpplen och skönjer dessutom en trevlig rökighet. Pär tycker att första sniffet framkallar lite aningar av finkel. Sedan dyker det upp lakrits och söta plommon. Hittar också en ton av något som närmast påminner om läder, tillägger Pär. Jögge tycker att den känns frisk och finner gräs, citrus och en lätt strimma rök. Jag får associationer till gamla stövlar, gummisnoddar, vit peppar och jag upplever också en svag ton av svavel.
Snittpoäng: 19

Smak: Ulf tycker att den har smak av vanilj, kola, honung och lite citrus. Tiina tycker att det är en rökig och smakrik whisky med viss sötma, samt att den har en bra balans. Pär hittar toner av mandelmassa, vanilj, halm samt lite fikon. Jögge tycker att smaken går hand i hand med doften. Gräs, lite citrus och en svag ton av rök. Lite vanilj dyker också upp, tillägger Jögge. Jag anar lite ostron, gröna äpplen och en trevlig rökig ton dyker upp efter ett litet tag.
Snittpoäng: 20

Eftersmak: Ulf tycker att den har en touch av citrus, honung och kola. En lätt rökighet rundar av det på ett bra sätt. Tiina tycker att den har en lång eftersmak som höll sig kvar i gommen. Pär tyckte den hade en pepprig avslutning. Jögge tycker att sältan dominerar i finishen och att här finns toner av citrus och vanilj. Själv tycker jag att finishen är halvlång med en fin rökig touch som är behaglig.
Snittpoäng: 19

Helhetsintryck: Ulf tycker att den känns rätt så balanserad. Tiina tycker att det var en trevlig, välgjord och balanserad whisky. Pär tyckte att det var en frisk och fräsch whisky. Jögge får associatiner till Lowland (med lite svag rök) och tillägger att detta var hans favorit av de tre som provats. Jag tycker att övriga panelmedlemmar har sammanfattat det bra, och kan inte annat än att hålla med i deras bedömning av helheten.
Snittpoäng: 20

Slutpoäng: 78

Detta lilla "experiment" var mycket trevligt att genomföra, och jag vill avslutningsvis tacka alla inblandade för deras medverkan. Jag hoppas att jag/vi kan göra om det någon gång i framtiden.