Agitator Argument Småfat 46%

Agiator Whiskymakare har gjort sig kända i branschen som nyskapande och innovativa med nya infallsvinklar och framförallt ett nytt "tänk" kring tillverkning av whisky. Vill du veta mer om detta så rekommenderar jag denna artikel:
https://www.whiskynorden.se/reportage/agitator-whiskymakare/

Argument Småfat är lagrad på 130-liters s.k kvartsfat, eller det mer vanligt förekommande ordet "Quarter casks", som är skottarnas ord för en butt på mellan 450-550 liter som sedan har byggts om i mindre storlekar från 100 liter och uppåt.

Faten till Argument Småfat har tidigare innehållit sherry samt rökig whisky från Islay i Skottland. Detta har sedan kompletterats med specialbyggda fat av kastanjeträ.

Artikelnummer 40415
Pris 599 kronor.

Doft: Lite sötbråkig rök möter näsan till en början, tätt följt av ananas, salmiak samt godisaromer med inslag av vanilj, lite skumgodistoner, och på djupet finner jag en touch av banan.

Smak: Här får vi lite söta charketuritoner med lite lätt blommiga inslag. Godistonerna är påtagliga även i smaken. Småfat har en ganska ektung, påtagligt rökig eftersmak.

Med vatten: Lite vatten bjuder in till mer godisaromer och röken tar ett kliv framåt.

Sammanfattning: En komplex och mycket intressant whisky som naturligtvis passar de mer nördiga därute i vimlet alldeles utmärkt. Kanske möjligen lite svårare att nå "medelsvensson" med denna whiskyn, men det återstår att se. Givetvis är det generösa priset ett stort plus, så det kan nog fungera.

Publicerat 2022-03-24