Ett av de mest intressanta destillerierna i Sverige är utan tvekan Agitator i Arboga. Destilleriet grundades 2015, och är ett helägt dotterbolag till Nordic Whisky Capital AB. Destilleriet leds av Oskar Bruno, som varit destillerichef och master blender sedan företaget grundades. Deras första whisky, Agitator Single Malt Whisky lanserades på Systembolaget i november 2021.

Med sin unika vakuumdestillering så banar Agitator vägen för ett nytt sorts tänk inom whiskytillverkning.Vill ni veta mer om detta så rekommenderar jag ett utmärkt reportage skrivet av Mattias Johannesson, som tyvärr lämnade oss alldeles för tidigt. Ni hittar det här

Jag har fått möjligheten att prova Evidens Svartvete, som släpps på Systembolaget den 26 oktober. Ni hittar den här: https://www.systembolaget.se/4151501

Agitator Evidens Svartvete 55%

Doft: Torkad frukt, russin och apelsinskal dominerar doftbilden. Här finns också lite peppar (grönpeppar, eller möjligen svartpepper, kan inte riktigt bestämma mig där). Lite svaga trätoner dyker upp efter en liten stund tillsammans med en svag ton av gummi, eller möjligen kummin.

Smak: Söt, ljus choklad dominerar smaken. Sedan finner jag också torkad frukt och mandelkubb. I eftersmaken kommer det russin, kryddor och sherrytoner.

Sammanfattning: En lite annorlunda och spännande whisky. Om det beror på svartvetet vet jag inte, men det är väl ganska troligt naturligtvis. Whisky från Agitator är alltid intressant, så är även fallet med denna.

Publicerat 2023-10-15