Agitator Single Malt Rök 43%

Agitator´s sin andra standardwhisky, Single Malt Rök. I pressutskicket kan man läsa att den här whiskyn fanns med i tankarna redan 2018 när Oskar Bruno för första gången värmde upp pannorna i destiileriet i Arboga. Fenolhalten ligger på 40 ppm vilket indikerar en tydlig rökkaraktär hos den slutliga produkten. Destillatet har lagrats på ekfat från Islay samt kastanjefat. 9 av 10 fat är från Islay, ABV ligger på 43%. 

Artikelnummer 55750
Pris 499 kronor.

Doft: Ger den lite tid i glaset innan jag börjar dofta på den. Lite lätt medicinala toner som jag ofta förknippar med Laphroaig. Det är ingen rökbomb, utan röken är mycket fint integrerad. Det finns både sälta och sötma i doften, och det gillar jag. Sältan är lätt örtig med toner av citrus, och sötman har lite inslag av kakao och vaniljglass.

Smak: En mycket fin, balanserad rökighet med inslag av torkad frukt, torrt gräs och lite lätta pepparstänk.

Sammanfattning: En rökwhisky som inte mullrar, men som verkligen är riktigt god och det här kommer många att gilla, det är jag helt säker på. Både doft- och smakrik, trots att den "bara" håller 43%. Ska villigt erkänna att jag var lite orolig över den relativt låga ABV:n, men den oron var obefogad. Det är bara att lyfta på hatten för Oskar och gänget som än en gång visar att de är på gång med något riktigt stort i Arboga.

Publicerat 2022-04-05