Bergslagens Santa -17 59%
Systembolaget artikelnummer:
32563

Den 1 december släpper Bergslagen sin nästa whisky, Santa -17. En rökig whisky som legat på bourbonfat i cirka fem år. Den lanseras lagom till jul, och den kommer att ges ut, med ny karaktär, varje kommande jul framöver. Den här batchen är från ett 200-liters bourbonfat från Maker´s Mark och några 50-liters bourbonfat. PPM varierar mellan 16-50. 900 buteljer totalt. 500 ml/butelj. Priset blir 995 kronor/styck.
Källa: Bergslagens Destilleri

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Maltig doft med mycket tydlig fatkaraktär. En rökig ton med inslag av stekt fläsk, peppar, päron, vaniljkräm, röda äpplen och en aning jod.

Smak: En rejält rökig inledning som känns riktigt fin och som tilltalade mig mycket. Toner av röda äpplen, gräddkola, vanilj, citrusfrukter och peppar. Den höga ABV:n inbjuder tll vattning, och visst lugnar den ner sig betydligt med några droppar vatten. Den blir lite rundare och något fruktigare och inte fullt så "tuff". Samtidigt gillar jag när det "river" till lite. Det är en smaksak, naturligtvis.

Eftersmak: Ganska lång och het med främst peppar -och vaniljtoner, samt lite röda frukter och mjuk gräddkola.

Helhetsintryck: En riktigt trevlig julwhísky, skulle jag sammanfatta det med. De har mycket spännande fat på Bergslagens Destilleri, och jag får en känsla av att vi bara har sett början av vad de kommer att kunna erbjuda oss whiskyälskare framöver.

Den här whiskyn provades 2017-11-30