Bländande 55.5%
Svensk Blended Malt Whisky

Sveriges första blended malt? Ja, det är såvitt jag vet just på detta vis. Bländande är ett samarbete mellan Smögen Whisky och Spirit of Hven Distillery.
 
Basen i whiskyn är kraftigt torvrökt malt från både Smögen och Hven, med cirka halva volymen var i den buteljerade whiskyn. 8 år gammal och förenat i en månads tid för att få en sammansatt karaktär. Fyra stycken virgin chinkapin barrels från Hven och fyra stycken first fill bourbon barrels samt en first fill sherry hogshead från Smögen har använts. Ingående blendingjobb utfördes av Pär Caldenby på Smögen och Henric Molin på Hven. Buteljering har gjorts på Smögen och distributionen sköts av Hven. Målsättningen har varit "att åstadkomma en stark och tydligt kustnära karaktär med uttalad mjuk fyllighet i leveransen." Och det är något som de tycker att de har lyckats åstadkomma.
 
Artikelnummer 40860
1 495 kronor (500 ml).
 
Doft: Oj, här är det mycket som händer verkligen! En underbar och mycket doftrik whisky med många nyanser och skiftningar. Mjölkchoklad, spanska päron, hallonbåtar, gamla rep, tobak, lite läder också och så plötsligt känner jag rosépeppar. Eken lirar i bakgrunden på ett utmärkt sätt. En riktigt häftig whisky med så mycket dofter.
 
Smak: Mycket mungod med tydlig sötma initialt samt rostade nötter. Sedan kommer kryddor, Marabou Mörk Choklad Premium, lite lätta tobakstoner, smält smör och mineraler.
 
Eftersmak: Söt, ganska rökig eftersmak med rostade nötter och ljus choklad.
 
Med vatten: Sötman blir tydligare, kryddorna backar och det blir tydligare smak av ljus choklad. Här dyker också upp lite torkade frukter samt en aning av brända mandlar. I finishen dyker det upp lite sälta som kändes uppfriskande.
 
Sammanfattning: En fantastiskt väl sammansatt whisky som verkligen imponerar. Det här är absolut toppklass. Lite rädd för att det kan bli en s.k. samlarwhisky och det vore lite tråkigt, för den här whiskyn borde så många som möjligt få en chans att prova. Betyget blir 91 poäng.
 

Tack till Smögen och Hven för att jag fick prova denna historiska whisky. För det är precis just vad det är.