Box Dálvve 46%

Box första buteljering som ska vara återkommande, en s.k core range eller standardbuteljering på ren svenska. Dálvve kommer att ges ut i batcher, och är Box första whisky som är tänkt att nå ut till en större kundkrets, inte bara "nördar" och samlare. Kommer det att lyckas nu då? Jo, det verkar onekligen så. Dálvve etablerade sig mycket snabbt i det svenska folkhemmet och bland vanliga "svensson", och den är numera i det fasta sortimentet på Systembolaget (artikelnummer 85124, priset är 479 kronor), efter att till en början ha legat i beställningssortimentet. Succén var omedelbar.

Dessutom kommer Dálvve snart att lanseras på internationella marknader runt om i världen, och det ska naturligtvis bli mycket spännande att följa.

Dálvve är det samiska ordet för vinter. Box vill understryka årstidernas växlingar, sitt unika nordliga läge och temperaturvariationernas betydelse för mognaden av sin whisky.

Den är lagrad enbart på bourbonfat i fem år. Cirka 1/4 av den ingående whiskyn är från ett rökigt recept (11 ppm) och den är givetvis varken kylfiltrerad eller färgad.

Rökighet
Lätt rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Lätt och ljus i tonen.

Mångfacetterad eller anspråkslös?
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: En ganska omedelbar finstämd rökighet når näsan till en början. Därefter kommer det gröna äpplen, päron och söt honung. Vanilj och jordnötter dyker upp efter en stund i glaset och den doftar väldigt inbjudande.

Smak: Lite som en fruktsallad med inslag av ovan nämnda frukter samt en ton av kola och lite citrus. Rejält nötig och mild med en bra avvägd rökighet som aldrig tar överhanden, men som hela tiden är närvarande.

Eftersmak: Nötigt avslut med vanilj, mycket citrus och en svag träton.
  
Helhetsintryck:
Måste verkligen lyfta på hatten för Box första standardbuteljering. Det här bådar verkligen riktigt gott inför framtiden. Att 5-årig whisky kunde vara så här bra. Och den är svensk dessutom!

Den här whiskyn provades första gången 2016-08-26
Noter skrevs 2016-12-26