Box Quercus 2 Alba 50.8%

Box nya serie går under namnet Quercus, och med den fortsätter de sin smakresa in i den nya eken, och lyfter fram vad olika ekarter samt var eken har vuxit har för betydelse för Box-whiskyn. Eken till faten i andra whiskyn i serien, Quercus 2 Alba, har hämtats från växtplatser i östra och centrala Nordamerika.

Den är givetvis inte kylfiltrerad eller färgad. Den totala upplagan uppgår till 9 806 flaskor, och av dessa går 5 000 till den svenska marknaden. Resterande buteljer säljs på utvalda internationella marknader.

Lanseras på Systembolaget den 16 mars. 50 cl för 799 kronor. Artikelnummer 40186

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Låter den stå i tio minuter, en kvart innan jag doftar på den. Jag har lärt mig att det är en mycket bra idé när det gäller whiskyn från Box. Detta gäller naturligtvis inte bara med deras whisky, utan rätt generellt när vi pratar om ung whisky. Whiskyn i Quercus 2 Alba har en snittålder på 5.55 år, och den yngsta whiskyn i den är 5.12 år. Det första som slår mig när jag doftar på den är att den har ett djup som jag saknat lite i en del av de tidigare utgåvorna. Här finns mjuk gräddkola, nougat, vanilj, kokos och honung. Den har en torr, nästan bränd ekig ton med inslag av torrt träspån. Det doftar onekligen mycket bra detta.

Smak: Söt med toner av vanilj, smörkola, kokosflarn och nötig nougat. Gräddig och mjuk som sammet i munnen. Jag gillar den skarpt, riktigt god och mycket bra i balans med doften.

Eftersmak: Honung, smörkola och lite svaga inslag av kryddor.

Helhetsintryck: Måste säga att jag är imponerad, och Box ska vara mycket stolta över vad de har åstadkommit. Det här måste vara det bästa officiella släppet från destilleriet hittills.
 

Den här whiskyn provades 2018-03-15