Grythyttan Remonteur Edition 60%


Bild lånad från Bergslagens Destilleri.

För en liten tid sedan köpte Bergslagens Destilleri Örebro AB Grythyttan Whiskys hela kvarvarande lager av fyllda whiskyfat. Det består av whisky producerad mellan åren 2009-2013. Prislappen löd på 14 miljoner kronor. Detta innebär att det inte finns några fat kvar i Grythyttan Whisky AB.

Den 8 september släpptes den sista officiella utgåvan från Grythyttan Whisky AB - Grythyttan Remonteur Edition, i en begränsad upplaga.

Det vi vet om denna whisky är att det är en Doublewood, bestående av 50 % orökt whisky, lagrad 3,5 år på sherryfat samt 50 % rökig whisky, lagrad 3,5 år på svenska ekfat. Den är buteljerad vid en alkoholhalt på 60%.

Det har varit ganska många turer kring detta släpp och vill ni veta mer om det så rekommenderar jag er att besöka Tjeders whisky (https://tjederswhisky.se/grythyttan-remonteur-edition/) där en del av detta reds ut.

Rökighet
Lätt rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös?
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Det är en stöddig rackare som inledningsvis bjuder på heta kryddor - chili och vitpeppar, samt torviga inslag och inte så mycket rök egentligen. Katrinplommon, dadlar, russin och mörk choklad. I bakgrunden lurar läder och en lätt aning av tobak. Det tar ett tag innan sötman dyker upp, men visst kommer även sherryn efter en stund. Lite vatten lockar fram lakrits och ger den samtidigt en något sötare framtoning. Inte illa för att vara blott 3.5 år.

Smak: En riktig tuffing med mycket chili som bränner till i svalget, inte i negativ mening, men det känns. Efter några sekunder kommer sötman med inslag av kanderad viol, mörk choklad samt med en svag ton av lakrits. Med vatten något mer lätthanterlig och sötman blir tydligare, och det är enbart en fördel i detta fallet.

Eftersmak: Rätt så lång med lite tobak och läder samt inslag av torkade frukter. Ganska pepprig även i e-smaken.
 
Helhetsintryck: En tuff, ung rackare som verkligen inte behöver be om ursäkt. Dock tycker jag att den inte riktigt lever upp till vad doften inledningsvis "hintade" om. Lite spretig och stöddig och det kan vara bra på sitt sätt, men den här tappar tyvärr lite i framförallt smaken.

Tack till Patrik Axelsson på Bergslagens Destilleri för varuprovet.

Den här whiskyn provades 2016-10-02