High Coast Alba

High Coast Whisky nya whisky som släpps på Systembolaget den 9 februari är enligt dem själva "ett möte mellan norrländskt whiskyhantverk och amerikansk natur. Ett möte som den här gången fått ta tid". 

Det börjar onekligen bli lite ålder på whiskyn från Roger och gänget nu, och Alba har legat lite drygt åtta år på fat av ny amerikansk ek samt 1st-fill bourbon.

ABV: 53%.
Fattyper: 76% nya amerikansk amerikansk ekfat, och 24% på 1st-fill bourbonfat.
Ålder: 8,3 år. 100% rökig whisky.
Flaskor totalt: 5 044.

Flaskor till SB: 3 600.
Pris: 799 kronor (500 ml).
Artikelnummer SB: 40887

Doft: Det första som möter nosen är gamla rep och en känsla av båtvarv (!). Kanske låter det lite märkligt, men så är det hur som helst för mig. Sedan kommer kanel, tång, citronzest och spiskummin. Efter en stund i glaset (cirka 20-30 minuter) dyker det upp mogen banan och en svag ton av sot. Intressant doft, måste jag säga. Så väldigt mycket röktoner kan jag inte påstå att jag finner.

Smak: Betydligt mer rök i smaken, verkligen. Här är det mycket tydligt och den har förutom röken toner av saltlakrits, mörk choklad, citrusfrukter (framförallt en tydlig ton av pomerans). Eftersmaken bjuder på mycket sälta och en "havsliknande" känsla.

Med vatten blir den aningen rökigare i doften, men den tappar tyvärr lite av "spänsten" i smaken. 

Sammanfattning: En bra whisky, utan tvekan, men inte i riktigt så bra som jag hade hoppats. Kanske var förväntningarna aningen för höga. 

Publicerat 2021-02-08