High Coast Atmosfär 46%

High Coast Whisky Atmosfär är en single malt whisky exklusivt framtagen för SAS. Den kommer att bli tillgänglig att avnjuta för de som reser i Business Class och SAS Plus från och med den 1 mars 2020. Det går alltså inte att köpa en flaska, utan den serveras ombord för de som önskar att prova den under resans gång.

Atmosfär är en lätt rökt whisky (6 ppm) som lagrats på ex-bourbonfat samt på fat av ny amerikansk ek. ABV ligger på 46%, och snittåldern på whiskyn är 6.62 år. Den är varken färgad eller kylfiltrerad, precis som fallet är med alla buteljeringar från High Coast.

–Vi gläds åt att SAS väljer att ta med oss ombord. Att affärsresenärer nu får möjlighet att uppleva vår whisky på ett så framgångsrikt och aktat flygbolag som SAS är ännu ett steg i vår internationalisering och bidrar till att göra svensk whisky känd över hela världen, säger High Coast Whiskys VD Henrik Persson.

Paul John Indian Single Malt är en indisk single malt som tillverkas av John Distilleries och lanserades den 4 oktober 2012 i London, England. Paul John är tillverkad av indiskt mältat korn, och för vissa varianter importerad skotsk torv. Den är destillerad i traditionella kopparpannor och har sedan mognat i ex- Bourbon amerikanska ekfat.

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/reportage/intervju-med-michael-john-dsouza/

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Den där typiska High Coastkaraktären som är så ljuvlig, och enligt min mening gäller det framförallt deras bourbonlagrade whiskies. Atmosfär är gräddig med en rejäl skopa vanilj följt av hasselnötter, kokos, mjuk kola, marsipan, päron och lite nougat. En fantastiskt inbjudande doft och det är svårt att sluta sniffa på den. Jag älskar denna doften.

den där lite speciella ekiga tone

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/tasting-notes/svensk-whisky/mackmyra-gruvguld/Mackmyra.

Smak: Mycket nötig med gräddkola, mandel, rostade nötter, päron och lite lätt torvig känsla. Krämig och otroligt rund och behaglig i smaken.

Eftersmak: Något kort, men gräddig och mycket behaglig. Lite lätt kryddig samt en välkommen sälta som dyker upp i allt det söta. Svagt ekig finish med en lätt torvig svans.

Helhetsintryck: Var bokar jag nästa SAS Business Class-resa? Skämt åsido, ni som ska ut och flyga med SAS har en högtidsstund framför er, det lovar jag. Om ni gillar riktigt bra whisky vill säga.

Den här whiskyn provades 2020-02-21