High Coast Cinco II

High Coast Whisky har precis släppt uppföljaren till mycket populära Cinco. Det är nästan tre år sedan de släppte den unika sherrylagrade whiskyn, som var slutlagrad på fem olika sorters fat och som tog slut i ett nafs när den kom ut på marknaden. Nu är det många som gläds åt att destilleriet lanserar en uppföljare med namnet Cinco II. Årets lansering är baserad på 100 % orökt whisky och har lagrats på faten Amontillado, Fino, Oloroso, Palo Cortado och Pedro Ximénez. I 16 av de 18 ingående faten har whiskyn enbart lagrats på respektive sherryfat medan två ingående fat först lagrats på bourbonfat.

– Det här är den andra utgåvan vi släpper av Cinco, och vi är väldigt nöjda med resultatet och tror att det kommer bli minst lika högt tryck som sommaren 2020 när Cinco släpptes, säger Roger Melander, destillerichef, High Coast Distillery.

Artikelnummer41406
Alkoholhalt: 51,1%.
Ålder: 8,59–8,91 år (genomsnitt 8,84 år).
Fat:  Amontillado, Fino, Oloroso, Palo Cortado och Pedro Ximénez.
Pris: 885 kronor.

Doft: Ljus choklad, hallonbåtar, kanel, knäckiga päron, nötcreme och en lätt ton av blodapelsin. En riktigt fin och balanserad doft trots att många fat är inblandade, eller kanske rentav just detta är förklaringen? Naturligtvis omöjligt att svara på, men en inbjudande doftpalett har den verkligen.

Smak: Söt till en början. Inslag av hallon, kanel, mörk choklad, kryddnejlika och körsbär. Vanilj i finishen. Den lirar riktigt bra ihop med doften, och det är alltid kul när det är så.

Sammanfattning: Det här är riktigt bra, och en värdig uppföljare till Cinco från 2020. Poängmässigt landar den på 87.

Publicerat 2023-04-02