Isaac Kock 50.4%

Femte whiskyn från Gammelstilla, Isaac Kock, släpptes på Systembolaget för lite drygt en månad sedan. De fyra tidigare är Isak Mackey (oktober 2017), Jern (mars 2018), Slaggsten (november 2018) och Anna Christina (maj 2019).

Isaac Kock buteljerades i totalt 1 150 flaskor. Isaac Kock har legat tre år på bourbon barrels och ett och ett halvt år på 100-litersfat av amerikansk nyek. ABV ligger på 50,4%. Priset var 895 kronor.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Mycket fruktig doft med inslag av Spanska päron (mycket päron här), Del Monte ananasjuice, gammaldags vaniljgräddglass, hasselnötter och Hemkola. Lite lätt blommiga, somriga toner som liksom ligger lite i bakgrunden och ger den en otroligt fräsch och frisk inramning. En härlig och inbjudande doft.

den där lite speciella ekiga tone

Läs mer: https://www.whiskynorden.se/tasting-notes/svensk-whisky/mackmyra-gruvguld/Mackmyra.

Smak: Mycket päron i smaken också tillsammans med vaniljen och ananasen som är tydliga även här. Sommarkänslan består och Isaac Kock är mycket rund, frisk och fräsch i smaken. Inte alls alkoholstickig som ung whisky ofta tenderar att vara.

Eftersmak: En aning spritig i e-smaken som är relativt kort. Lite mer syrliga toner nu, citrus i stället för ananas och lite blött gräs varvat med svaga vaniljtoner.

Med lite vatten blir den ännu lite fruktigare i doften och lite sälta dyker upp. Smaken blir som väntat lite tunnare och i det fallet var det ingen fördel. Doftmässigt absolut okej med några droppar vatten, men smakmässigt skulle jag säga nej.

Helhetsintryck: Jag är djupt imponerad av denna femte whisky från Gammelstilla. Fyra och ett halvt år gammal och så här bra, det är sannerligen mycket, mycket imponerande. Absolut en av de bästa svenska whisky kring denna ålder som jag någonsin provat.

Tack till Per för att jag fick chansen att prova Isaac Kock.

Den här whiskyn provades 2020-03-15