Isle of Lime Midaik 46.2%

  

Den 1 juni släppte Gotland Whisky sin fjärde whisky, Isle of Lime Midaik, på Systembolaget. En total upplaga på 13-14 000 flaskor. Detta är den andra whiskyn som är ett publikt släpp och inte bara reserverad för aktieägarna. De två första, Shareholders Edition I och Shareholders Edition II (som även gick under namnet Svaide), var riktigt trevliga och lovade gott inför framtiden. Förra buteljeringen, Roma, som var det första publika släppet, gillade jag verkligen, så givetvis var jag förväntansfull när det dök upp ett prov på Midaik i brevlådan.

Midaik är lagrad på nya fat som inte innehållit något innan. Om ni vill kolla vilka fat whiskyn varit lagrad på så hittar ni det här

En sak som känns given att nämna i samanhanget är det förhållandevis låga priset. 494 kronor är ett MYCKET bra pris. Visst, vi pratar om en ung whisky, men med tanke på hur prisutvecklingen sett ut de senaste två-tre åren så tycker jag ändå det. Mycket nyproducerad whisky som är endast tre-fyra år gammal har en tendens att vara löjligt dyra, anser jag.

Systembolaget artikelnummer 33057

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Helt okej whisky.

Doft: Till en början en syrlig ekbeska, som säkert beror på att det är nya fat. Det finns också en tydlig sötma från eken. Hittar också vanilj, päron, pomerans och även en del kryddiga inslag (nejlika och kryddpeppar). Efter en stund dyker det upp något som närmast kan liknas vid sockervadd. Lite svaga toner av pommelo och hasselnöt finns också i doften.

Smak: Även här en tydlig ekbeska och lite aningar av träflis. Päron och kryddor också i smaken. Pepprig och en svag ton av fuktigt gräs.

Eftersmak: Ganska lång och kryddig. Lite syrlig och med ett något vasst avslut.

Helhetsintryck: Ung whisky som inte behöver skämmas för sig på något vis. En klart godkänd utgåva från Gotland Whisky som många kommer att gilla, det är jag säker på. Personligen tycker jag att förra släppet, Roma, är snäppet bättre.

Tack till Christer Roslund, Gotland Whisky, för fint varuprov.

Den här whiskyn provades 2018-07-24