Isle of Lime
Svaide Shareholders Edition II 47%

Det här är andra whiskyn från Gotland Whisky. Precis som den föregående buteljeringen är detta en aktieägarutgåva, och årets upplaga landade på 4 700 flaskor. Av dessa gick 4 500 till aktieägarna och resterande 200 var numrerade och märkta "Ambassador".

Fattyper som använts till denna whisky är Bourbon barrel, American oak medium and heavy toast, American oak char och Ex-Laphroaig fat. Den är varken kylfiltrerad eller färgad och ABV ligger på 47%. Detaljinformation om Svaide hittar ni på hemsidan: https://www.gotlandwhisky.se/1212

Om allt går som planerat så kommer Gotland Whisky att lansera sitt första släpp för kunder utöver aktieägarna under sensommaren 2017. Whiskynörden (och säkert många med mig) håller tummarna för att det blir så.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Havstoner är det första som möter näsan. Det är tång, musslor, havsgräs, och så en hel del torv på det. Sedan finns det också lite gummi, en aning svavel och en svag ton av brynt smör (påminner lite om det jag brukar finna i Taliskers whisky). Det är verkligen en ganska kraftfull doft som Svaide bjuder på. Lite vatten och den blir något sötare i doften.

Smak: Musslor, torv, mycket sälta och lite ljus choklad i finishen. Känns strävt på tungan, och jag upplever den som förvånansvärt torr i smaken. Det är dock inte alls något negativt. Vatten lockade fram lite mogen banan i smaken, tycker jag.

Eftersmak: Ljus choklad och en torr, rökig sälta som känns länge i munnen.

Helhetsintryck: En något annorlunda, riktigt trevlig svensk whisky som var överraskande torr, och med framförallt friska havstoner i både doft och smak. En värdig uppföljare till första släppet, och jag väntar spänt på Gotland Whisky's första "officiella" släpp för kunder utöver aktieägarna.

Tack till Christer Roslund, Gotland Whisky, för fint varuprov.

Den här whiskyn provades 2017-06-04