Kutkäldu
Shareholders Edition III 46.2%

Gotland Whisky släppte sin femte utgåva, Kutkäldu, till sina aktieägare samt ett antal restuaranger i november 2018. Den totala upplagan var 5 250 flaskor (500 ml), varav 5 000 var numrerade flaskor. Övriga flaskor var märkta Ambassador. Åldern på Kutkäldu är 4 år, och ABV ligger på 46.2%.

Rökighet
Lite rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Mineralisk och mycket fräsch och frisk i tonen. Jag finner vanilj, päron, hasselnötter, nougat och en svag ton av tobaksblad. Det är ju en ung whisky vi talar om, så lite luft gör den bara gott. Efter en stund dyker det upp örter och en svag doft av gräs.

Smak: Ganska söt med en tydlig smak av vanilj. Vidare finner jag hasselnötter, mjölkchoklad och en lätt örtighet som faktiskt genomsyrar hela whiskyn. Och det är enbart i positiv bemärkelse eftersom det väger upp vaniljen och hasselnötterna på ett utmärkt sätt. Jag ger den några droppar vatten, men det var inte så bra då den tyvärr tappar en hel del i smaken. Doften finns däremot kvar relativt intakt, men som sagt, smaken tar lite stryk tycker jag.

Eftersmak: En örtig och nötig e-smak skulle jag sammanfatta det med. Det kommer lite choklad på slutet som avrundar den fint.

Helhetsintryck: Jag gillar verkligen den här blott 4-åriga whiskyn från Gotland. Jag tycker att den står sig utmärkt mot andra svenska whiskies i samma ålder och av liknande typ. Jag kommer definitivt att följa destilleriet och det ska bli spännande att se vad de hittar på härnäst.

Tack till Christer Roslund, Gotland Whisky, för fint varuprov.

Den här whiskyn provades 2019-01-24