Mackmyra Äppelblom 46.1%

 

Mackmyra Äppelblom är den senaste säsongswhiskyn från destilleriet. Whiskyn har slutlagrats på mättade ekfat som tidigare innehållit Calvados från Christian Drouin. Det är ett samarbete mellan Mackmyras Master Blender Angela D'Orazio och Christian och hans son Guillaume. Tillsammans har de tagit fram en whisky med äppeltoner, som ska locka fram vårkänslorna.

Artikelnummer 40434
Pris 599 kronor.

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Initialt en tydlig fruktig doft av gröna saftiga äpplen, men det försvinner dock ganska fort och ersätts av typiska toner från bourbonlagringen. Mycket vanilj samt gräddkola och kokos varvat med svaga aningar av banan. Det är påtagligt nötiga inslag i den och den har tydliga toner av gräddkola, nougat och nutella. Lite lätt blommig i framtoningen, dock på ett bra sätt. Jag brukar ha lite svårt med detta, men här funkar det alldeles utmärkt.

Smak: Nötter och vanilj, mycket vanilj verkligen. Gräddkola och päronsplitt i smaken. Jag gillar den skarpt. Men vad tog äpplena vägen? Tycker inte att den är så särskilt calvadosinspirerad. Testade med hustrun som är ruggigt förtjust i Calvados, och hon tyckte likadant. Hon, liksom jag gillade whiskyn, men det är klart...vi hade nog båda hoppats på lite mer påverkan från just calvadosfaten.

Eftersmak: Mycket vanilj här också, samt lite lätta toner av vitpeppar och kokos.

Helhetsintryck: En mycket bra whisky detta som är perfekt till ljumma vårkvällar. Missförstå mig rätt nu, det är en jäkligt trevlig whisky det här, men jag hade hoppats att slutlagringen på calvadosfaten hade varit mer framträdande. Nu känns det mer som en bra bourbonlagrad whisky. Och det var väl inte meningen, eller?

Tack till Ola Esbjörnsson för smakprov.

Den här whiskyn provades 2019-03-21