Mackmyra Moment Efva 46.3%

Moment Efva är den 27:e whiskyn i Moment-serien från Mackmyra Whisky. Den här gången är det en whisky som tagits fram i samarbete med smyckesdesignern Efva Attling. Efter en rundvandring i Mackmyras huvudlager i Bodås har Efva, tillsammans med Master Blender Angela D'Orazio provat ett flertal fat, och de 19 fat som väckte störst beundran var av typerna oloroso, amerikansk ek och ex-Bourbon. De flesta av dem var mättade med svenskt björkvin. Efva önskade en något mer framträdande sötma, så därför tillkom dessutom ett fat som tidigare lagrat körsbärsvin.

Släpptes i begränsad upplaga på Systembolaget den 11 september. Priset är 1 249 och artikelnummer 82277

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Helt okej whisky.

Doft: Något mineralisk, lätt blommig ton med inslag av nötter, päron, vanilj, körsbär och plommon. Det finns också en svag nyans av piptobak som dyker upp när glaset stått framme ett tag.

Smak: Till en början mycket fruktig, som strax övergår i en något för blommig ton i mitt tycke. Inte riktigt vad jag hade hoppats på eftersom doften kändes väldigt inbjudande. Vanilj och körsbär samsas med en något överraskande ton av chili.

Eftersmak: Kryddig och lite för blommig i min smak.

Helhetsintryck: En lite spretig och udda whisky med lite för blommiga toner. Har lite svårt när det "blommiga" tar överhanden, och det gör det tyvärr i den här.

Det här är ett varuprov.

Den här whiskyn provades 2018-09-23