Mackmyra Moment Lava 44.4%

Detta är den 30:e whiskyn i Momentserien från Mackmyra. Den har legat på bourbon -och olorosofat mellan 9 till 11 år och är buteljerad vid en ABV på 44.4%. Totalt blev det 1 500 flaskor, och priset är 1 198 kronor. Den utlovas enligt pressutskicket bjuda på en "tydlig rökton".
 
Artikelnummer SB: 40690
 

Rökighet
Lätt rökig.

Fruktig/Kryddig
Kryddig.

Smakrikedom
Fyllig.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Mångfacetterad.

Rekommendationsskala/Bedömning
Mycket bra whisky.

Doft: Det första som dyker upp i doften är en förnimmelse av en fuktig, utbränd utomhusbrasa. Den har toner av päron, gröna äpplen, mandelflarn och ljus torr choklad (tänk Kexchoklad). Den vanligtvis ganska tydliga ekigheten som Mackmyra allt som oftast uppvisar, är inte alls påtaglig i denna whiskyn. Tycker att den är riktigt trevlig i doften. Röken då? Ja, den finns där men lite mer i bakgrunden och ungefär som jag beskriver den i inledningen.

Smak: Aningen mer rökig i smaken än vad doften hintade om. Dock är det inte alls tal om någon "rökare" i den benämningen, utan snarare en "lättrökt" whisky med mycket fin karaktär. Den har en kryddig, ganska salt mjuk ekighet i smaken som håller sig precis på rätt nivå. Inte för mycket ek, utan alldeles lagom. Vanilj, mjuk kola, lite kaffebönor samt ett stänk av torr tobak.

Eftersmak: Lång kryddig och rätt salt e-smak med tydlig ekbeska i finishen.

Helhetsintryck: En riktigt bra Momentwhisky. Lätt rökig ton med mycket karaktär och med en bra balans mellan frukt, ek och kryddor.

Den här whiskyn provades 2019-12-08