Mackmyra Vintersol 46.1%

Mackmyra Vintersol är en svensk single malt whisky framtagen i samarbete med Quinta Do Vallado, en av de äldsta och mest välrenommerade portvinsproducenterna i portugisiska Durodalen. Under årets vinterdagar, då solen vilar långt ovanför molnen, håller istället smaken av solvarma druvor oss sällskap. Vintersol har delvis finishlagrats på fat som tidigare lagrat portvin.
Källa: Mackmyra

Släpptes på Systembolaget 2019-10-04.  Artikelnummer är 40635

Rökighet
Ej rökig.

Fruktig/Kryddig
Fruktig.

Smakrikedom
Lätt.

Mångfacetterad eller anspråkslös
Anspråkslös.

Rekommendationsskala/Bedömning
Bra whisky.

Doft: Kryddig doft initialt med inslag av hjortron, vitpeppar, hallon, sultanrussin, kexchoklad och en svag ton av nyrostat kaffe. Gillar verkligen doften i denna whiskyn. Den där typiska Mackmyradoften som jag brukar hitta i deras whisky är inte alls framträdande här. Vet inte om de har gjort några förändringar i sina recept, men så var fallet även med nyligen släppta Intelligens. Med några droppar vatten så dyker det upp svaga toner av körsbär.

Smak: Mycket bra i samklang med doften. Honung, nougat, röda bär, mogna plommon och kryddor (vitpeppar och någon annan krydda som jag inte riktigt kan definiera, typ torrt gräs). Vid vattning blir sötman från körsbären lite väl påtaglig för min smak. Kanske finishen från portvinsfaten kommer fram mer nu?

Eftersmak:  Kaffebönor, vitpeppar, söt ljus choklad och en svag ton av körsbär. Vid vattning är körsbären betydligt mer framträdande.

Helhetsintryck: En riktigt trevlig och väl sammansatt säsongswhisky som jag varmt kan rekommendera. Dock föredrar jag den helt ovattnad. Men det är ju givetvis en smaksak, så prova er gärna fram. Helheten är hur som helst en stabil, bra whisky som många kommer att uppskatta.

Den här whiskyn provades 2019-10-03