Selected Swedes Agitator Tasting Pack

Agitator Whiskymakare släppte sin första officiella whisky i slutet av förra året, och på kort tid har det innovativa destilleriet i Arboga hamnat på hela whisky-Sveriges läppar. I morgon släpper Selected Malts Selected Swedes - Agitator tasting pack som innehåller tre olika typer av whisky från Agitator. Samtliga är buteljerade vid 52.9%.

Artikelnummer: 56268
Pris: 777 kronor.

Bourbon Cask
Destillat: four grain.
Recept: orökigt.
Fat: bourbon.

Doft: Frisk, aningen syrlig doft med tydliga spannmålstoner. Kryddiga ektoner möter upp tillsammans med försiktiga bourbontoner. Lite mer på djupet finner jag gröna, knappt mogna äpplen och en svag ton av ananas.

Smak: Aningen blommig med kryddiga ektoner. Örter och spannmålstoner möter upp tillsammans med gröna druvor och med mycket tydlig sälta i eftersmaken som sitter i länge.

Med vatten: Whiskyn får en lätt gräsig doft, och smaken midras en aning. Samtidigt som detta inträffar får den en lätt "parfymig" ton som tyvärr inte föll mig riktigt på läppen.

Sammanfattning: En helt klart intressant whisky som verkligen inte liknar något som jag provat den senaste tiden. Lite trist naturligtvis att den enligt min mening inte mådde så bra vid vattning. 

PX Casks
Destillat: single malt.
Recept: orökigt.
Fat: PX Sherry.

Doft: Får genast associationer till en riktigt saftig julkaka. Lite mer djupdykning i glaset så kliver det fram kanel, russin indränkta i sherry, sedan kommer mörk choklad, mandelmassa, honung och lite nougat. Fantastiskt trevlig och inbjudande doft.

Smak: Mustig och extremt fyllig i smaken med inslag av fruktkaka, röda bär, Crème brûlée och kanelstång. I eftersmaken dyker det upp svarta vinbär och salmiak. Rikigt gott, detta.

Med vatten: Lite inslag av jordgubbar dyker upp vid vattning och så kommer det en rejäl dos kakao på slutet efter vattning.

Sammanfattning: En strålande bra whisky som känns mogen och som man bara vill ha mer av. Den får ett synnerligen gott betyg.

Ex. Islay Casks
Destillat: single malt.
Recept: rökigt.
Fat: ex. Islay.

Doft: Typisk, fin Islaykänsla i doften. Laphroaigfat? Ja, det tror jag nog att det är. Aningen medicinala toner med inslag av plåster, jod, vanilj, ljus choklad och ett stänk saltlakrits.

Smak: Härlig Islayrök med den där typiska sältan och med inslag av vanilj, peppar och ljus, mjuk kola. Lång, kryddig eftersmak. Mycket gott detta.

Med vatten: Lite "dovare" i doften och något fruktig i smaken.

Sammanfattning: En underbar whisky med alla de rätta "Islayelementen". En toppenwhisky, helt enkelt.

Publicerat 2022-03-29

Bourbon Cask
Destillat: Four grain
Recept: Orökigt 
Fat: Bourbon
PX Casks
Destillat: Single Malt
Recept: Orökigt 
Fat: PX (sherry)
Ex. Islay Casks
Destillat: Single Malt
Recept: Rökigt 
Fat: Ex. Islay