Selected Malts
Selected Swedes Giftbox

En box kommer lastad...med tre olika whiskies kokade på Box Destilleri (numera High Coast Distillery). Det handlar om Selected Swedes från Selected Malts. Lagrade på tre separata typer av fat - ungersk ek, sherry hogshead samt ex-Islaycask. Alla är nio år gamla, och slår därmed fjolårets lansering med ett år. En fattyp är utbytt, och det är american virgin oak som har ersatts av ungersk ek. Samtliga är 20-centiletersflaskor och alla tre är buteljerade vid 52.9%. Jag har fått möjligheten att prova denna fullmatade box, och jag kan redan nu avslöja att jag är mycket imponerad av innehållet.

Ni hittar den här:https://www.systembolaget.se/50671

Selected Swedes 9 YO
Hungarian Oak 52.9%

Doft: Inte alls så ekstinn som de tidigare whiskies jag provat som varit lagrade på Hungarian oak. Honung, örter, mineraler och margarin i en spännande mix. Efter en stund i glaset dyker det upp en svag ton av läder.

Smak: Örter, peppar, barrträdstoner och en välbalanserad ekig ton som är riktigt fräsch och inte alls så påtaglig som jag brukar uppleva med Hungarian oak. Kanske kan det bero på åldern, det känns i alla fall rimligt. En fin välkommen sälta i finishen.

Med lite vatten kliver honungen fram ordentligt i doften, och den blir rundare och sötare i smaken.

Sammanfattning: Utan tvekan den bästa whisky lagrad på Hungarian oak som jag har provat.

Selected Swedes 9 YO
Sherry Hogshead 52.9%

Doft: Doften är ganska tung, mustig och bjuder på plommon, fikon, mörk choklad och apelsinskal. Den har också en underliggande ton av hasselnötter. Känns väldigt mogen trots sin ungdom. Blint hade jag nog gissat någonstans kring 12-13 år på den här whiskyn. 

Smak: Smaken är också mustig med ett fruktigt bett som bjuder på torkade frukter, russin, lite kryddor, bitter fin mörk choklad och rikligt med sherrytoner i finishen. 

Ger den några droppar vatten, och då tappar den lite av den fina doften som den hade ovattnad. Synd. Smaken tappar lite av tyngden. Mitt råd blir att ni är lite försiktiga med vattning. 

Sammanfattning: En riktigt bra whisky, framförallt ovattnad då som ni redan har räknat ut.

Selected Swedes 9 YO
Ex-Islay Barrel 52.9%

Doft: Ingen omedelbar rökexplosion i näsan, om man nu hade förväntat sig det. Citrusskal, en lätt ton av ostron, sjögräs, lite kolabönor, barrträd och en lätt ton av läder.

Smak: Söt, krämig smak. Mer tydlig rökighet i smaken. Vanilj, ljus choklad, lite lätt medicinala inslag som är typiska för Laphroaig (som det nu handlar om då, rent fatmässigt då. Ingen hemlighet nu längre). Ganska lång eftersmak med en kvardröjande trevlig torvrök.

Vattnar inte.

Sammanfattning:  En mycket bra whisky som känns mogen och balanserad. Hade absolut kunnat tas för en Islaywhisky på säg 12 -13 år, utan tvekan. 

Publicerat 2021-03-12